Bregović komponuje za "Pesmu Evrovizije"

Autor srpske kompozicije za takmičenje "Pesma Evrovizije 2010" biće Goran Bregović, objavila Radio-televizija Srbije.

Radio-televizija Srbije ekskluzivno je objavila način ovogodišnjeg izbora za "Pesmu Evrovizije 2010" po kome će kompoziciju srpskog predstavnika na tom takmičenju komponovati Goran Bregović.

Kompozitor je biran po sledećim kriterijumima - značajno je autorsko ime u oblasti popularne muzike, svojim umetničkim delovanjem ostvaruje zapažene rezultate, i svojim umetničkim radom garantuje najviše profesionalne standarde. Ovog puta RTS je smatrao da Goran Bregović, apsolutno i statistički odgovara postavljenim kriterijumima. 

"Kako je ranije najavljeno, RTS angažuje jednog kompozitora koji će za različite izvođače napisati tri pesme", objasnila je novinarima Duška Vučinić Lučić, pi-ar menadžer RTS.  

"Kada se lepe stvari dešavaju kod nas žao ti je da ne učestvuješ u njima. Ne mogu reči da to znam da radim, ali se stvari tako pokreću. Kada te neko pita - da li znaš, kažeš znam", naveo je Bregović na konferenciji za štampu u holu RTS-a.

Bregović je istakao uspešne nastupe Srbije na "Evroviziji" i rekao da ne veruje da postoji recept kako se piše pesma za to takmičenje jer je svake godine drugačije.

"Pisaću vesele i jednostavne pesme", najavio je poznati kompozitor i dodao: "Odlučili ste se za Bregovića, dobićete Bregovića".

"Srbija ima dobre pevače. Ideja je da napravimo kasting od 10 pevača, pa da vidimo kome najbolje leži pesma. Najviše bih voleo da pesmu izvodi mladi pevač", poručio je Bregović.

Kriza dovela do novog načina izbora kandidata 

Do ove godine, naši predstavnici birani su na nacionalnom festivalu "Beovizija". Nakon javnog konkursa i selekcije odabranih kompozicija, na festivalu je glasanjem žirija i publike biran pobednik.

"Beovizija", prvi put održana 2003. godine, tradicionalno je bila jedan od najgledanijih televizijskih šou programa u Srbiji, nekoliko zemalja je putem striminga prenosilo takmičenje, a u satelitskom prenosu gledano je širom sveta.

Zbog posledica opšte finansijske krize, sve zemlje preispituju način izbora kandidata, a nekoliko zemalja već je odustalo od učešća na takmičenju u Oslu.

U nameri da gledaocima omogući da i dalje prate rezultate srpskog predstavnika na najprestižnijem evropskom muzičkom takmičenju, RTS je odlučio da Srbija nastupi, ali da se bitno smanje troškovi nacionalnog izbora.

Shodno tome, UO RTS je krajem 2009. godine usvojio novi pravilnik o izboru predstavnika Srbije na takmičenju "Pesma Evrovizije 2010". Na osnovu usvojenog pravilnika, RTS angažuje jednog kompozitora koji će za različite izvođače napisati tri pesme.

Interpretatore koji će izvesti kompozicije bira kompozitor uz saglasnost RTS-a. Pobednička kompozicija biće odabrana SMS glasovima gledalaca u okviru direktnog programa koji će realizovati RTS.

Osvrt - Srbija na "Pesmi Evrovizije" u poslednjih šest godina

Nakon 12 godina pauze, Srbija se uspešno i zapaženo vratila u veliku evrovizijsku porodicu nastupivši kao zajednica Srbije i Crne Gore 2004. godine. Zemlju je predstavljao Željko Joksimović sa kompozicijom "Lane moje" i osvojio visoko drugo mesto. Naredne godine državnu zajednicu predstavljala je grupa "No Name" osvojivši sedmo mesto. Godine 2006. SCG nije imala svog predstavnika.

Srbija je prvi put samostalno nastupila na takmičenju za "Pesmu Evrovizije" 2007. godine i osvojila prvo mesto zahvaljujući nastupu Marije Šerifović sa kompozicijom "Molitva". Naredne godine takmičenje je održano u Beogradu, okupivši rekordan broj od 43 zemlje učesnice.

Te godine, Eurosong je emitovan u svim zemljama koje su učestvovale, ali i u Australiji, Kanadi, Egiptu, Hong Kongu, Indiji, Jordanu, Koreji, na Novom Zelandu i u SAD-u, iako te zemlje nisu nastupale. Prvi put u Beogradu uvedene su tri takmičarske večeri - dve polufinalne i jedno finalno.

Te godine, zabeležen je i rekord u broju akreditovanih novinara i fanova. Srbiju je u Beogradu predstavljala Jelena Tomašević i osvojila šesto mesto, a 2009. Marko Kon i Milan Nikolić sa pesmom "Cipela" nisu se plasirali u finale.

Istorijat i zanimljivosti

Već 54 godine, takmičenje za "Pesmu Evrovizije" je omiljeni evropski televizijski šou program, a ujedno i najgledaniji televizijski format posle "Olimpijskih igara".

Na ovom takmičenju učestvovalo je više od 1.000 kompozicija, a 2006. godine otpevana je i hiljadita pesma. Velika muzička imena poput grupe "ABBA", igračke trupe "Riverdance", Selin Dion, Klifa Ričarda i Hulija Iglesijasa, svoju slavu duguju upravo nastupu na Eurosongu. Gledaoci su pesmu "Waterloo" grupe "ABBA" proglasili najboljom evrovizijskom pesmom svih vremena.

EBU je osnovan 12. ferbuara 1950. godine na konferenciji u Devonu u Velikoj Britaniji, a osnovale su ga 23 nacionalne televizije iz Evrope i Mediterana. Bez prekida, takmičenje za „Pesmu Evrovizije" je emitovano svake godine od 1956. godine, što ga čini najduže emitovanim šou-programom u celom svetu.

Godine 2003. održana je prva "Dečija Evrovizija", kada je "Pesma Evrovizije" slavila svoj 50. jubilej. 2007. godine, Evropa je imala priliku da vidi i prvo evrovizijsko takmičenje u plesu "Eurovision Dance Contest".

Konferencija za "Pesmu Evrovizije"
broj komentara 48 pošalji komentar
(subota, 13. mar 2010, 18:00) - HeLenA [neregistrovani]

Interesantno....

Jedva cekam da vidim kako ce to da ispadne....Iskreno,najvise bih volela da ode Emina-najbolja je!Sigurno bi dobro prosla u Oslu jer extra peva a i lepa je....A opet,mislim da ce Milan pobediti,ali ne verujem da bi on u Evropi bio prihvacen jer je potpuno drugaciji,al ja ga mnogo gotivim..Sto se tice Olivera sad sam prvi put cula za njega pa ne znam kako peva..Pozz za sve...:)

(sreda, 10. mar 2010, 16:24) - anonymous [neregistrovani]

bregović

Da, točno je da je poznat i izvan granica, dragog nam Balkana, i mislim da su u Srbiji prepoznali njegovu sposobnost za originalnim, drugačijim. Nažalost,u Hrvatskoj to još uvijek nisu, pa nije ni čudo da je Hrvatska zadnjih godina tako loše plasirana na natjecanjima za pjesmu Eurovizije. Stoga, držim palčeve srpskom predstavniku,ili predstavnici!

(utorak, 09. mar 2010, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

cao

ako pjesme budu kao lane moje od zeljka joksimovica odmah glasam. pozdrav iz hrvatske.

(sreda, 24. feb 2010, 23:45) - kabi [neregistrovani]

Dobar izbor

Cao,Jelena Markovic ako udje,mogu da kazem da ima da osvoji prvu nagradu... Njen se glas danas trazi,,,

(utorak, 23. feb 2010, 19:47) - Iva [neregistrovani]

Neće moći

Ivana Jordan uopšte nije u izboru.

(utorak, 23. feb 2010, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

velenje

Volela bi da nas predstavlja Ivana Jordan

(petak, 19. feb 2010, 12:02) - Iva [neregistrovani]

I radio je i potpisao se

Ili niste gledali 2006. godine ili ste zaboravili ali ovo je pisalo:
20. Hrvatska
Severina, Moja štikla
Muzika: Boris Novković, Franjo Valentić
Stihovi: Severina Vučković
Dakle, potpisani su baš oni koji su i napravili pesmu. Goran Bregović je uradio aranžman.

(petak, 19. feb 2010, 00:14) - Iva [neregistrovani]

Izbor

Potencijalni takmičari, za neke smo čuli, za neke ne ali videćemo koju će dvojicu pevača i jednu pevačicu Brega izabrati:
Minja Samardžić,
Marija Lazić,
Emina Jahović,
Željko Vasić,
Nenad Ćeranić,
Milan Stanković,
Marko Vulinović,
Oliver Katić,
Adil Maksutović i
Jelena Marković.
Mi ćemo 13. marta izabrati, nadam se, pobedničku pesmu.

(petak, 19. feb 2010, 00:03) - anonymous [neregistrovani]

Da da

A jesi li mu ti možda neki rod? Pazi molim te - ostali nisu neki pevači. Idi odmah kod Brege i nauči ga pošto on ne zna.

(petak, 19. feb 2010, 00:01) - Iva [neregistrovani]

Pa sad

ne mogu svi da pevaju sve pesme, jer neka pesma ne može da se prepeva i u muškom i u ženskom rodu. Svakome će biti data pesma koja mu najbolje leži pa ćemo od tri izabrati jednu, nadam se pobedničku.