Čitaj mi!

Počinje isplata premija za mleko

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković najavila je da će danas početi isplata premija i subvencija i to najpre premija za mleko. Ministarka ističe da je sve spremno za otvaranje Nacionalne referentne laboratorije, da se trenutno rade kontrolne analize biljnog materijala i da je ostalo samo da se utanači datum otvaranja.

Uredba je usvojena i danas će početi isplata premija za mleko, posle čega će uslediti i isplata subvencija za stočarsku proizvodnju, rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković u Jutarnjem programu RTS-a.

Razlog kašnjenja u isplatama subvencija, kako je objasnila ministarka, jeste preseljenje Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, a što je bio uslov za dobijanje sredstava iz fondova EU, kako bi se obezbedila bolja komunikacija i bolje funkcionisanje.

"U narednom periodu će biti nastavljena normalna dinamika isplata subvencija. Kasnili smo zbog preseljenja Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, jer sad nastupa nova faza u finansiranju poljoprivrednika i u narednom periodu će biti obezbeđena i sredstva iz fondova EU", navela je Snežana Bogosavljević Bošković precizirajući da će Srbija dobiti sredstva iz IPA fondova koja će usmeriti ka poljoprivrednicima.

Govoreći o pomoći u semenu i đubrivu za prolećnu setvu, a koja je obezbeđena iz sredstva EU, ministarka je napomenula da je juče započeta druga faza pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpeli štete u poplavama, a da je u prethodnom periodu pomoć dobilo 10.000 gazdinstava.

"U narednih mesec dana još 7.700 gazdinstava dobiće pomoć. Radi se o izuzetno vrednoj pomoći za koju je važno da je poljoprivrednici dobiju na vreme kako bi na vreme zasejali njive", istakla je Bogosavljević Bošković i dodala da će u narednom periodu biti uručeni paketi pomoći u plastenicima, a iza toga i sitna mehanizacija.

Ministarka je najavila i da je sve spremno za otvaranje Nacionalne referentne laboratorije, da se sada rade kontrolne analize biljnog materijala i da je ostalo samo da se utanači tačan datum otvaranja.

"Staćemo rame uz rame sa najsavremenijim laboratorijama. Pripremili smo sve da ove godine počne sa radom i Laboratorija za analizu sirovog mleka", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Ministarka je pozvala velike kompanije i one koji otkupljuju poljoprivredne proizvode da se odgovorno ponašaju i da garantuju poljoprivrednim proizvođačima predvidivo poslovanje.

"Mi ne možemo da utičemo na tržište i odnose na njemu, ali moramo da zaštitimo poljoprivredne proizvođače makar i na ovaj način. Ako velike kompanije od države očekuju da imaju povoljan poslovan ambijent, tako i mi za naše poljoprivredne proizvođače očekujemo pošten ugovorni odnos", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 24. feb 2015, 10:37) - lukic [neregistrovani]

dosta

mi da smo suvereni kao sto nismo podigli bi carine na uvoz stranih poljoprivrenih proizvoda ,ovo nema nigde mi kad izvozimo placamo carine a ovde moze da se neograniceno vrslja ,dosta je vise demagogije pricate o buducnosti poljoprivrede a gušite stočare zbog interesa uvoznickog lobija