Čitaj mi!

Alarm za zemljotres

Inženjer iz Pirota Tomislav Pančić i Miomir Slankamenac, profesor u Americi napravili su alarm koji reaguje na prve znake zemljotresa. Aparat se razlikuje od postojećih po tome što ne reaguje na slučajna pomeranja tla i ne troši baterije u stanju mirovanja.

Tomislav Pančić, mašinski inženjer iz Pirota i Miomir Slankamenac, profesor u Americi, napravili su alarm koji reaguje na prve znake zemljotresa.

Povod za realizaciju ideje bio je prošlogodišnji zemljotres u Kraljevu. Autori su nedavno na "Tesla festivalu" u Novom Sadu za taj uređaj dobili srebrnu medalju i specijalno priznanje od Asocijacije udruženja pronalazača Rusije.

Tomislav Pančić, autor pronalaska, kaže da se aparat razlikuje od postojećih po tome što ne reaguje na slučajna pomeranja i ne troši baterije u stanju mirovanja.

"On ima specifičnu mogućnost da može i pod nagibom da bude u stend baj režimu ili da prati nagibe zgrade. To je jedna od značajnih prednosti u odnosu na već postojeća rešenja i to je i osnova ove inovacije", rekao je Pančić.

Autor je svestan da će u trenutku zemljotresa alarm možda još više uspaničiti ljude, ali će svakako biti koristan naročito ako se potres dogodi noću.

"Ponekad su i sekunde značajne da se napusti prostorija, možda nekada i delići sekunde odlučuju. A ovo nas upozorava da što pre treba da izađemo", rekao je Pančić.

Ovaj Piroćanac se pronalazaštvom bavi 30 godina. Dobitnik je mnogih priznanja a najznačajnija su sa sajma u Briselu i nagrada fondacije "Nikola Tesla" koja se dobija samo jednom u životu.

Za mnoge negove inovacije bili su zainteresovani stranci - Japanci su čak po njegovoj ideji napravili hidroelektranu na točkovima, ali je kaže malo domaćih firmi koje žele da na osnovu pronalaska proizvode nešto novo i neprovereno. Zato je nedavno u Beogradu, svoj alarm za zemljotres za koji je dobio i nagradu - predstavio na štandu udruženja pirotskih preduzetnika.

Predsednik opšteg udruženja preduzetnika Pirot Goran Lilić kaže da je cilj povezivanja pronalazača i preduzetnika stvaranje malih proizvodnih preduzeća i upošljavanje radnika gde bi svako mogao da nađe svoj interes.

Za početak je urađeno dvadesetak probnih primeraka ovog alarma. Iako je u njega uloženo mnogo truda i rada, autori se, ipak, nadaju da će što duže ostati u stanju mirovanja.

broj komentara 0 pošalji komentar