Čitaj mi!

Zakon prevaspitava roditelje

Predlog Zakona o dečjim pravima, koji predviđa da deca do deset godina ne smeju nigde bez starijih dobar je ali teško izvodljiv, saglasni i roditelji i stručnjaci. Po novom zakonu, i srednjoškolsko obrazovanje obavezno.

Ako se usvoji Zakon o dečjim pravima, čiji je predlagač Kancelarija zaštitnika građana, deca mlađa od deset godina neće smeti nigde bez nadzora starijih. Deca uzrasta do 15 godina će posle 23 sata na ulici moći da budu samo u pratnji odraslih. Usvajanjem Zakona, pored osnovnog, i srednjoškolsko obrazovanje bilo bi obavezno.

Odredbu da deca mlađa od 15 godina ne budu sama van kuće u sitnim satima, roditelji odobravaju. To će ih, kažu, bolje zaštititi od droge, alkohola i nasilja. Predlog da oni mlađi od deset godina ne smeju da budu bez nadzora, smatraju daleko zahtevnijim.

Dok se zakonu najviše raduju bake i deke, roditelji koji nemaju ovih mogućnosti razmišljaju o bebisiterkama, koje su, opet, ozbiljna, katkad nepriuštiva stavka, pošto koštaju dve stotine evra mesečno.

Tako se roditelji koji to ne mogu da priušte, odlučuju za kontrolu mobilnim telefonom. Psiholozi tvrde da mobilni telefon može da bude trenutno, ali ne i stalno rešenje.

Psiholog Milja Krivokuća kaže da neka deca jesu spremna da ostanu sama i da kvalitetno provedu vreme, ali i da mnoga mogu sebe dovesti u opasnost. "Mogu da otvore nepoznatoj osobi ili da se igraju sa opasnim predmetima", ističe Krivokuća.

Pojedini stručnjaci tvrde da bi zakon mogao dovesti do veće nesamostalnosti dece. U Udruženju roditelja kažu da modeli evropskih zakona nisu dovoljni za bezbednost naše dece. Potrebno je, kažu, uraditi i više.

Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" kaže da ne postoji organizovan prevoz dece od kuće do škole, niti fleksibilno radno vreme koje omogućava roditeljima da ne ostavljaju decu bez nadzora.

"Dokle god sprovodimo i namećemo roditeljima nove zakone i odredbe bez prethodne podrške, mislim da im činimo život još komplikovanijim", ističe Dragana Soćanin.

Nijedna odredba novog zakona, kažu nadležni, "neće visiti u vazduhu", a postojeći zakoni moraće da se usklade sa njim.

Predlagači su naročito ponosni na mogućnost da srednje obrazovanje bude obavezno. To bi, tvrde, prekinulo začarani krug neznanja.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić kaže da prvo treba menjati stavove društva, kako bi zemlja imala budućnost.

"Nastavnici, jednostavno, kažu deci, čim se desi neki mali problem, da srednje obrazovanje nije obavezno i da je na njima da li će učiti", objasnila je Orlandićeva.

Javna rasprava je sredinom decembra, a u njoj će učestvovati i predstavnici drugih institucija. Mišljenje o Zakonu daće i stručnjaci Saveta Evrope.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 25. nov 2011, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

draga Ana

govorim i ja njemacki i zivim u Njemackoj i ovdje se kaze bebisiter to postaje univerzalno pravilo nista strasno ali moram da vas podsjetim da ste opet pogrijesili ne kaze se BEJBI.

(petak, 25. nov 2011, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

draga ana

govorim i ja njemacki i zivim u Njemackoj i ovdje se kaze bebisiter to postaje univerzalno pravilo nista strasno ali moram da vas podsjetim da ste opet pogrijesili ne kaze se BEJBI.

(četvrtak, 24. nov 2011, 09:49) - Ana [neregistrovani]

re: re "bajkovito"

Jao kako ste samo pametni?
Pa ja sam stvarno napravila tako strasnu gresku koja se zove "typo."
Hajde da ti prevedem na srpski...
Kada se brzo kuca, gresi se. To nije gramaticka niti pravopisna greska.
Ako vec hoces da pametaris nauci englesku rec "babysitter", jer srpska rec "BEJBISITERKA "ne postoji. Postoji dadilja, doduse...
Poenta ovoga sto pisem je zasto kvariti tako lep srpski jezik? Govorim svakog dana engleski, za razliku od vas mnogih "pametnjakovica", malo mi je dosadio.

(sreda, 23. nov 2011, 21:34) - anonymous [neregistrovani]

re bajkovito

dobar komentar uvazavam skolu koju ste zavrsili ali ipak u tekstu stoji napisano bebisiterke a ne bebistierke.

(sreda, 23. nov 2011, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Re: Da ali uz produženi boravak

Ako mislite da će neko da vam čuva decu u tom produženom boravku besplatno onda se grdno varate. A i da ne govorimo koliko košta imati dadilju. Sve u svemu... SRbija grabi krupnim koracima ka Evropskoj Uniji i to unatraške!

(sreda, 23. nov 2011, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

bajkovito...

Da li gospoda koja predlaze ove zakone zivi u nekoj bajci, ili u svetu fantazije?
Ili je to povlascena manjina koja se dokopala vlasti pa sada "terorise" nas obicne gradjane koji jedva sastavljamo kraj s krajem?
I jos jedno pitanje , sta su to bebistierke,ja zavrsih fakultet, a ne cuh tu "srpsku "rec?

(sreda, 23. nov 2011, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

besmislica

Da li to znači onda da će roditelji morati da napuste posao kako bi decu do 10 godina odvodili u školu i dovodili iz škole kući?? Besmisleno. Da li oni koji to predlažu imaju decu? To je neizvodljivo.

(sreda, 23. nov 2011, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

Да, али уз продужен боравак

Ако се организује боравак деце до 10 година у школи или где већ, са радним временом до минимум 18 сати, онда прихватам, боље да је тамо са вршњацима него само кући, иначе је неизводљиво због обавеза на послу уколико оба родитеља раде, а то је чест случај. Ја сам и за то да постоје установе за чување деце које би да тако кажем "дежурале", односно радиле нон-стоп и где бисте могли да оставите дете у било ком хитном случају (уз неку накнаду наравно). Иначе уводити забрану а не понудити алтернативу је крајње безобразно и практично неизводљиво.