Čitaj mi!

Uređenje groblja u Prištini

Prvi put posle 1999. godine počelo uređivanje groblja u Prištini na kome su pre rata sahranjivani pravoslavci, katolici i Jevreji. Groblje će ubuduće održavati 12 radnika.

Uređivanje groblja u Prištini na kome su pre rata sahranjivani Srbi pravoslavci, Albanci katolici i Jevreji, danas je počelo prvi put nakon 1999. godine. Groblje, koje se prostire na četiri hektara, zaraslo je u šiblje i drugo rastinje, a na njemu su brojni spomenici porušeni.

Zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović i gradonačelnik Prištine Isa Mustafa najavili su prilikom obilaska radnika koji čiste groblje, da će ono biti stalno održavano.

Petrović je rekao da je ovo prvi put posle 1999. godine da se gradsko groblje uređuje i očekuje da će na groblju biti zaposleno 12 radnika koji će ga stalno održavati.

Mustafa je naveo da su radnici već uredili muslimansko groblje u drugom delu Prištine i da sada čiste ovo pravoslavno, katoličko i jevrejskog groblje, jer je, kako je rekao, nedopustivo da ono bude u takvom stanju.

Prištinski paroh Darko Marinković rekao je da se uređenje groblja obavlja uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog i kosovskometohijskog Teodosija.

Marinković ocenjuje da je navažnije razumevanje kosovskih vlasti da se groblje konačno očisti, da vernici mogu bezbedno da obilaze grobove svojih upokojenih rođaka i predaka. U Prištini sada žive dve porodice pravoslavnih sveštenika i više od 60 uglavnom starijih Srba.

U poslednje dve godine na tom groblju sahranjena je samo jedna Srpkinja, rekao je paroh i dodao da je u tom periodu ekshumirano oko 15 posmrtnih ostataka koji su odneti u centralnu Srbiju.

Na poslednjim Mitrovdanskim zadušnicama raseljeni Srbi su se žalili da od rastinja, trnja, šiblja o porušenih spomenika nisu mogli da priđu grobovima.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">