"Pegaz" poleteo

Bespilotna letelica "pegaz 011", koju je razvio Vojno-tehnički institut u Beogradu, prvi let je imala prošlog meseca. U Institutu očekuju da će letelica zbog niže cene uspeti da se probije na međunarodno tržište.

Vojno-tehnički institut u Beogradu obeležava 63 godine postojanja. Za to vreme razvili su više od hiljadu 300 sredstava naoružanja i vojne opreme.

Veoma su značajni avion "lasta" za osnovnu obuku pilota, posebno interesantan inostranim kupcima, samohodna haubica "nora" i protivoklopni raketni sistem "bumbar".

Među novijima je bespilotna letelica "pegaz 011", koja je prvi let imala prošlog meseca. "Pegaz" je u kategoriji letelica koje se proizvode i u razvijenijim državama, pa se uz nižu cenu očekuje i izlazak na međunarodno tržište.

"Može ostati u vazduhu do 12 sati i može imati domet do 100 kilometara. Znači, s mesta odakle poleće ode 100 kilometara, završi misiju, snimi neki teren, u realnom vremenu šalje sliku i vrati se na mesto poletanja", objašnjava pukovnik Zoran Rajić, direktor Vojno-tehničkog instituta.

Osim u vojne svrhe "pegaz" može da se koristi za nadgledanje saobraćajnica, područja zahvaćenih elementarnim nepogodama, za nadzor nad graničnim prelazima, ali i u policijskim akcijama.

Osim projekata za potrebe Vojske Srbije, u Institutu rade i za druge potrebe domaćeg tržišta, ali i za inostrane kupce, i da vode računa da projektuju naoružanje i opremu koje može da proizvede domaća industrija.

"Na taj način, na bazi komercijalnih ugovora, ostvarujemo prihode koje koristimo za školovanje naših mladih stručnjaka u svetu i zemlji i koristimo za ulaganje u projekte i opremu", kaže Zoran Rajić.

Istraživači čine 80 odsto kadrova u Institutu. "Za razliku od većine mojih kolega, imao sam tu sreću i zadovoljstvo da se zaposlim u Institutu, da mogu da se bavim svojom strukom, da se stručno usavršavam i da napredujem", kaže Goran Ocokoljić, načelnik Odeljenja aerotunela.

U Institutu se trenutno radi na 35 različitih projekata i 17 istraživačkih zadataka.

broj komentara 17 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. nov 2011, 00:24) - anonymous [neregistrovani]

pegaz

He kako vam nista ne valja. Ova letilica moze da ostane u vazduhu 12 sati a komunikacioni odasiljac joj je 100 km dometa koji moze da se promeni i da joj se domet uveca. Ne zaboravite da ta letelica ne leti sama vec da neko sa njom upravlja. Moze da poleti sa livade a pomenuti Predator ne moze. Pegaz za sada ima i mogucnost da ponese 40 kg tereta pa neka vam malo proradi masta. Meni je ovo savrsena i jeftina verzija nase krstarece rakete koja zbog male brzine moze da leti na metar iznad vode, u kanjonjima, medju soliterima. Da li znate koliko je samo verzije Orla i Super galeba bilo i danas imaju u institutu planove za dalje unapredjenje ovih letilica zato budimo ponosni na nesto sto jeste dostignuce.

(nedelja, 06. nov 2011, 14:53) - Ratko [neregistrovani]

verujem

verujem institutu posto sam sa njima imao saradnju 20-ak godina, sad vise nisam tamo ali mi za ribolov treba jedna takva letelica, kupujem, naravno da moje podatke mozete pronaci, a ocekujem da mi se javite.

(nedelja, 06. nov 2011, 14:14) - anonymous [neregistrovani]

pegaz

lepa igracka

(nedelja, 06. nov 2011, 14:03) - wermez [neregistrovani]

Boooze

Svi vi koji smatrate da je ovo zesci krs, morate da imate u vidu da se od necega mora poci, modeli ce se usavrsavati i postajati bolji, mi sigurno nismo napravili rivala Predatoru ali realno, on nam i ne treba. Bitno je da se radi i da te pare koje Vojska daje ostanu u Srbiji, nego da idu u Francusku ili tako nesto. A bice boljih modela, u to sam uveren.

(nedelja, 06. nov 2011, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

Pegaz

Ovu igracku mozete "skinuti" obicnim pistoljem.

(nedelja, 06. nov 2011, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

pegaz

bravo, u ovim vremenima imamo ljude za to samo nemamao "menadžere" da pokrenu ostalu privredu.

(nedelja, 06. nov 2011, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

bespilotna letelica

bravo, za naše stručnjake, da je ovakvih u biznisu nebi nam plate bele u privredi 20ooo din.

(nedelja, 06. nov 2011, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

res non verba

Nije revolucionarno ali bitno je da proizvod bude kvalitetan i da se ima kome prodati.
Od izvoza zavisi svaka ekonomija.

(nedelja, 06. nov 2011, 12:20) - anonymous [neregistrovani]

Ima nade

Svetla tačka srpske ekonomije,sve čestitke timu.

(nedelja, 06. nov 2011, 11:46) - vlax [neregistrovani]

super

mislim ok je,ali mi se boja nesvidja,lako je uocljiva na nebu i lako se obara,sto niste napravili neku verziju nebo plave maskirne boje da se teze uocava.pozdrav vladimir