Samouslužne kase u Beogradu

Prve samouslužne kase u Beogradu, koje kupcima omogućavaju jednostavniju i bržu kupovinu, počele su da rade u Tržnom centru "Merkator". Uvođenje takvih kasa planira se u svim većim centrima u Srbiji, najpre u Nišu i Kragujevcu.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac prvi je korisnik "tik-tak", samoslužnih kasa u hipermarketu Tržnog centra "Merkator" u Beogradu. Pre godinu dana "tik-tak" kase pojavile su se u Novom Sadu, a uvođenje takvih kasa planira se u svim većim centrima, najpre u Nišu i Kragujevcu.

Samouslužna kasa jednostavna je za korišćenje, jer je potrebno samo da se postave proizvodi jedan za drugim na čitač bar kodova. Kupac sam očitava kodove proizvoda i sam plaća gotovinom ili karticom. U "Merkatoru" kažu da su te kase namenjene svim uzrastima, ali i svim visinama.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac kaže da je ova samoslužna kasa veoma praktična, posebno kada žuri.

"U Novom Sadu je iskustvo veoma pozitivno i imao sam čast i priliku da i tamo otvorim kasu po prvi put. Drago mi je tako nešto da postoji i u Srbiji", rekao je Divac.

Za godinu dana, koliko postoje u Novom Sadu ovakve kase koristilo je oko milion kupaca. Za njih se češće odlučuju žene, a kupovina u proseku traje oko tri minuta.

Član Upravnog odbora "Merkatora" Veljko Sekulić kaže da je najveći pozitivan rezultat ušteda vremena, što je u Novom Sadu pokazala praksa.

"U Novom Sadu imamo već 30 odsto kupovina preko ovih kasa", rekao je Sekulić.

Samouslužne kase najčešće koriste oni koji kupuju do deset proizvoda. Da bi se navikli na korišćenje "tik-tak" kasa potrošačima u "Merkatoru" u Beogradu, na početku će pomagati dva trgovca.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 31. mar 2011, 13:25) - anonymous [neregistrovani]

trgovac

kakve veze sad ima 27 mart od pre 70 godina sa automatizovanim kasama ?
Ako tako doboro radiš to je rezultat dobr poslovne politike i realnih cena i marži i to nema nikakve veze sa kasama. Za male prodavnice ili preduzeće tipa 5-10 zaposlenih, uvodjenje ovakve tehnologije je aposlutno neprofitabilno, pre svega jer je protok robe i kupaca na manjem nivou od velikih lanaca i ljudi ulaze i kupuju kod tebe jer im je to blizu ili su navikli što podrazmeva onaj ljudski kontakt a ne IT. Drugim rečima nema ekonomske računice u ovakvom novitetu na našem tržištu.
Priroda razmišljanja i poslovanja velikih lanaca nije takva jer se bazira na max efikasnosti a tu ranik ne može da parira mašini. To je zakon kapitalizma.
I nisam ja protiv kasa ili IT primena jer će mnogima doneti boljitak ali treba videti i negativne strane a one de fakto postoje u našoj itekako nezaposlenoj državi.

(četvrtak, 31. mar 2011, 13:05) - anonymous [neregistrovani]

NS

u novom sadu su te kase postavili jos pre 2 godine

(sreda, 30. mar 2011, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

trgovac

Ogovor za "trgovac 2"
Sam sam i trgovac i radim. Plus imam jos 4 radnika a razmisljam da uposlim bar jos 2.
Ali sudeci po tebi i slicnima tebi, mogu samo jos glavobolje sebi da obezbedim ako nekog zaposlim.

Samo mudrujmo Srbi a pravog rada - nigde.

Pre par dana diskutujemo o 27.martu pre 70 godina. Pa kako zive danas "Sile osovine" i "sila kokosija" zvana Srbija.
Tuga.
Nece pamet u glavu. Ne moze se levkom tociti.

(sreda, 30. mar 2011, 15:33) - anonymous [neregistrovani]

crno-belo

ma ne dovodi se u pitanje gde je belo a gde crno! te kase su naravno korisne,prvi ih koristim stalno,nego govorim o njihovim 'manama' da je velika sansa da prodjes i da ne platis neku stvar,zato moraju da budu inspekcije radi kontrole da nema kradje !

(sreda, 30. mar 2011, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

london

ovde u londonu toga ima u svim vecim marketima vec godinama pa opet ima posla za sve plus treba jos!

(sreda, 30. mar 2011, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

pa nije bas tako

i tamo, u "belom svetu" te kase su u upotrebi samo par godina... nije ni sve ovde crno a ni tamo tako belo. korisna je ta novina, a najbrze ide kupovina ako placate karticom.

(sreda, 30. mar 2011, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

nista od otkaza

zivim u e.uniji gde se te kase koriste uveliko. i sve je to dobro,ali mana je sto kupac moze neki proizvod da ne provuce kroz kasu inaravno ne plati-eto ti manjka! tako da ce ti trgovci morati da nadgledaju,a s vremena na vreme ce vas sacekati na izlazu da provere dali vam se racun slaze sa kupljenim proizvodima

(sreda, 30. mar 2011, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Otkaz

"Да би се навикли на коришћење "тик-так" каса потрошачима у "Меркатору" у Београду, на почетку ће помагати два трговца.", a onda ce i ta dva trgovca dobiti otkaz, posto vise nece biti potrebna.

(sreda, 30. mar 2011, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

mrtvo more

Svi ovi koji se bune ocigledno nisu imali prilike da odu u beli svet gde su samousluzne kase najnormalnija stvar!

(sreda, 30. mar 2011, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

trgovac 2

naravno da ovo ima pozitivne strane, to niko ne spori ali ima i negativne. Po tvom tekstu ispade da dosada niko nije sortirao proizvode pa se eto lepo uklopilo ali siuguran sam da to baš i nije tako. Vlasnik nikada neće angažovati više radne snage ukoliko opterećenje po radniku nije min 100%. O vremenu za duhovno uzdizanje, kulturu i sl. koje će tako biti omogućemo ... e pa tu moram da kažem da si promašio društveno uređenje. U kapitalizmu postoji samo više vremena da stigneš na posao i da se odmoriš da bi mogao max da radiš. Svako korišćenje dodatnog vremena van postavljenih ograničenja je štetno za produktivnost.