Promena grba veliki trošak

Ministarstvo pravde uputilo inicijativu da se stavi van snage uredba Vlade kojom se utvrđuju državna obeležja, grb, zastava i himna, kaže državni sekretar Slobodan Homen. Inicijativa podneta zbog poštovanja tradicije, ali i radi sprečavanja velikih troškova, jer bi sa promenom grba trebalo menjati sve, kaže Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da je to ministarstvo uputilo inicijativu Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo za stavljanje van snage uredbe Vlade Srbije od novembra 2010. godine, kojom se utvrđuju državna obeležja, grb, zastava i himna.

Homen je objasnio da je Ministarstvo utvrdilo da izgled Velikog i Malog grba ne odgovara Zakonu o izgledu grba zastave i himne, odnosno, da izgled grbova ne odgovara izgledu grba utvrđenog Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine.

Prema Homenovim rečima, predloženo je da se neposredno primenjuje Zakon o izgledu grba zastave i himne iz 2009. godine, do donošenja nove Uredbe, kojom bi se izgled državnih simbola uskladio sa tim Zakonom.

"Inicijativa je podneta iz više razloga, pre svega, zbog poštovanja tradicije, ali i iz materijalnih razloga, radi sprečavanja velikih troškova, jer bi sa promenom grba trebalo menjati sve", ukazao je Homen.

Homen je istakao da bi trebalo menjati sve, od ličnih dokumenata, pasoša, registarskih tablica, zastava, do obeležja na državnim zgradama, diplomatskim predstavništvima, ordenja i odlikovanja, sportskih i vatrogasnih obeležja, vojnih i policijskih uniformi, pečata, memoranduma.

Problem je nastao već u januaru, kada se na novim registarskim tablicama koje MUP izdaje od 2011. godine pojavio stari grb, koji je prestao da važi donošenjem Uredbe Vlade iz novembra 2010. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je tada da nove tablice neće morati odmah da se menjaju i najavio da će registarske tablice sa novim grbom početi da se štampaju tek od druge polovine ove godine.

Državni sekretar Slobodan Homen kaže da samo jedna medalja košta 100 evra, a jedna tabla s grbom nekoliko stotina evra, što je sve, kako je naveo, bespotreban trošak.

Sa inicijativom državnog sekretara da se Uredba stavi van snage saglasila su se i ministarstva pravde, odbrane i unutrašnjih poslova.

Prema Uredbi Vlade iz novembra prošle godine utvrđeni su, pored ostalog, izvornik Velikog i Malog grba, izvornik državne zastave, standarda predsednika Republike i standarda predsednika Narodne skupštine.

broj komentara 20 pošalji komentar
(petak, 11. mar 2011, 09:47) - Vojvodinac [neregistrovani]

SAMO NOVI

Po meni novi grb je SAVRŠEN i ne treba ga menjati... Onajs tari je loše odradjen i kad tad će morati da se doradi...

(četvrtak, 10. mar 2011, 18:09) - МаРе [neregistrovani]

Круна

Шта фали круни!?

Ако вам смета Ви онда не знате нашу историју јер она је део ње! Саберите године па ми јавите колико је година Србија била краљевина (царевина)а колико република...


Хвала!

(četvrtak, 10. mar 2011, 16:05) - Немања Станојевић [neregistrovani]

констатација

Беѕ краља не ваља!!!

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:54) - R.Zivkovic,Rotterdames [neregistrovani]

Grb

Grb je super, samo skinite krunu,jer Srbija je, republika, a ne monarhija?! Hollandija je monarhija,ali nema na zastavi krunu!

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Хералдика

Круна на грбу означава независност и сувереност државе . Тако да ако алудирате на краљевину , круна на орлу то не значи !

А боље да смо краљевина !

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Grb

Jeli ta gimnastika sa grbom najvazniji posao u ovoj zemlji?
I milion precih stvari.Taj grb mece nahraniti gladni narod i povecati zaposlenost.Ako ne znate nista pametnije uraditi za tu zemlju onda zamajavajte nas sa trivijalnim stvarima.
Pitam se dokle??

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

Milutin

Ma ljudi bre, daj vratite onu lepu petokraku i eto nema vise svadje.

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:24) - igor [neregistrovani]

Promena grba veliki trosak

Pa zasto ste onda "slucajno" pogresili?

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

птица

на старом грбу показује понос, а на новом показује понижење тако што му је искривљен кљун.

(četvrtak, 10. mar 2011, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

ne razumem

zaista ovu izmenu,bolje izgleda stari(trenutni).

div id="adoceanrsvdcfhklggd">