Srpske vladarske insignije

Ministar kulture Nebojša Bradić otvorio je u Narodnom muzeju u Valjevu, povodom Dana državnosti, izložbu "Srpske vladarske insignije".

Povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, ministar kulture Nebojša Bradić je u Narodnom muzeju u Valjevu otvorio izložbu "Srpske vladarske insignije".

Bradić je naglasio da na izložbi nije prikazano samo umetničko blago, već i državotvorna, ustavnopravna, kulturna i umetnička istorija Srbije.

"Eksponati će izazvati brojna i različita sećanja na ono što iz istorije znamo i osećanja sa tim znanjima povezana, ali jedno će u tome biti isto - svest da Srbija ima dugu i časnu tradiciju opredeljenosti za najviše demokratske i ljudske vrednosti", poručio je Bradić.

Na izložbi su prikazane insignije kralja Petra Prvog - kruna, plašt, skiptar, orb i kopča za plašt, izrađene za čin krunisanja kralja Petra Prvog.

Kralj Petar prvi krunisan je 8. septembra 1904. godine u Beogradu. Kruna je izrađena u radionici braće Paliz u Parizu, ima pozlatu, emajl i sintetičko drago kamenje.

Njen simbolički značaj povećan je činjenicom da je izrađena od pretopljene drške Karađorđevog topa.

Simboli države

Plašt je izrađen od hermelina, somota, svile i zlatoveza u bečkoj firmi "Ernest Krikl i Švajger", a skiptar je izrađen od bronze, emajla i pozlaćen je i nastao je, kao i kruna, u radionici braće Paliz u Parizu.

Orb ili šar, kao sastavni element kraljevskih regalija, izrađen je od bronze i emajla u radionici braće Paliz u Parizu, a Kopča za plašt urađena je po ugledu na pafte, a od materijala korišćena je bronza, pozlata, emajl i sintetički plavi safiri.

Cilj ove izložbe jeste da se javnosti, kroz predstavljanje samih simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na značaj vladarskih insignija kao simbola države.

Realizacijom izložbe koja predstavlja segment Programa obeležavanja državnog praznika Sretenje, Vlada Srbije iskazuje svoje opredeljenje da na potpun, dostojanstven i državi sa viševekovnom tradicijom primeren način, obeleži nacionalni praznik, saopštilo je Ministarstvo kulture.

broj komentara 0 pošalji komentar