Predlog za bolju administraciju

Studenti iz dijaspore posle tri sedmice prakse u ministarstvima Vlade Srbije predali su izveštaj premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću o tome kako bi trebalo unaprediti rad državne uprave.

Studenti iz dijaspore, koji su u okviru projekta "Upoznaj državu Srbiju" tokom poslednje tri nedelje pohađali praksu u ministarstvima Vlade Srbije, predali su predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću izveštaj o svom boravku i radu u ministarstvima.

Studenti su izneli u izveštaju viđenje funkcionisanja državne uprave i dali predlog unapređenja rada resornih ministarstava.

Premijer Cvetković je rekao da očekuje da će u izveštaju naći dobre ideje za unapređenje rada državne administracije, kao i da će studenti iz dijaspore i dalje pokazivati interesovanje za događaje u Srbiji.

"Srbija je zemlja u tranziciji, što znači da je zemlja u promenama, ne samo ekonomskog, već celog društvenog sistema, uključujući državnu upravu", istakao je premijer.

Podsetio je da su pre godinu dana uvedene elektronske sednice Vlade, kao i da je uveden ellektronski portal koji građanima i privredi omogućava da naručuju potrebna dokumenta preko Interneta.

Predsednik Saveza  studenata Milutin Stanisavljević istakao je da su mladi koji studiraju u inostranstvu projektom "dobili šansu da uče o funkcionisanju državne uprave" i tako stvore temelj za buduću praksu u državnoj administraciji.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je da je u Nacionalnoj strategiji razvoja odnosa između dijaspore i Srba u regionu i matice veoma važan segment stvaranja uslova za održiv povratak svih obrazovanih mladih ljudi iz inostranstva.

"Srbija polako, ali sigurno postaje stabilna zemlja koja se ekonomski, i pored svih teškoća, razvija i hvata korak sa modernim svetom", rekao je Srećković i dodao da mladi mogu da budu sigurni da će Srbija biti "mirno mesto za njih".

Istakao je i da će vlada nastaviti sa konkretnim projektima pružanja podrške mladim koji žive u inostranstvu kako bi oni, kako je naveo, razmislili da se vrate u Srbiju.

Srećković je ocenio da je projektom "Upoznaj državu Srbiju" poslata poruka da budućnost Srbije pripada mladima koji žive u Srbiji, ali i onima iz dijaspore.

"Mladi koji su doneli odluku da leto provedu na praksi u ministarstvima pokazali su koliko im je stalo do Srbije", rekao je Srećković.

On je istakao da su mladi pokazali da svoja znanja stečena na prestižnim univerzitetima u inostranstvu žele da ulože u Srbiju i time daju doprinos da država postane moderna i demokratska.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. avg 2010, 20:10) - anonymous-Bec [neregistrovani]

Napokon

Da se malo posveti paznja onima, koji zive tamo, gde Srbija i njeni gradjani zele. Verujem da je to na obostranu korist, razmeniti znanje, iskustvo i nove ideje. Jer sigurno je bolje saznati iz prve ruke, od svojih gradjana koji zive i rade van Domovine. Jedan veom bitan pocetak, koji moze biti vodilja preporoda Srbije!

(petak, 20. avg 2010, 16:55) - Josip B. [neregistrovani]

BRAVO

Iako je marginalizovano, ovo je najuspešnije Ministarstvo za dijasporu do sada. Uvek može i bolje, a za to je potrebna i podrška. Na odmoru sam u Srbiji i dobro se osećam jer se više ne osećam kao "krava muzara" nego neko čiji se glas sluša. And, I'm not the only one :-)