Obeležen Dan ustanka u Srbiji

Srbija ne prihvata bilo koji oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti, rekla predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović na svečanosti povodom godišnjice Ustanka naroda Srbije.

U Beloj Crkvi kod Krupnja obeležena je 69. godišnjica ustanka naroda u Srbiji i početak borbe protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je na svečanosti povodom godišnjice ustanka da "Srbija ne prihvata bilo koji oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti".

Slavica Đukić-Dejanović je položila venac Skupštine Srbije na spomen bistu narodnom heroju Žikici Jovanoviću Špancu u Beloj Crkvi.

"Dolaskom nacista na vlast u Nemačkoj 1933. godine došlo je do prekretnice u istoriji Evrope. Uspostavljen je režim zasnovan na nasilju i isključivosti. Ratni vihor zahvatio je i našu zemlju. Jugoslavija se našla u haosu svetskog rata, koji je u ogromnom delu Evrope doneo razaranja, nasilje i strah", istakla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je izjavila da je prvi ustanak buknuo u Rađevini 7. jula 1941. godine i ubrzo odjeknuo u svim delovima Srbije i Jugoslavije.

"Naša antifašistička borba predstavlja izuzetno častan civilizacijski čin, koji je bio neophodan vid otpora neprijatelju, uz ogromne žrtve. Te činjenice nijedna ideologija, ali ni dnevno-politička potreba ne može dovesti u pitanje", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je izjavila da se danas "podsećamo na ispravnu odluku predaka o počinjanju borbe protiv fašizma".

"Uverena sam da ćemo se jasno opredeliti za budućnost Srbije koja će biti uvažavana država kao deo demokratskog sveta zasnovanog, kako na idealima naših predaka, tako i na poštovanju zakona, građanskih prava i sloboda, i na principima međunarodnog prava i Povelje ujedinjenih nacija", rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Vence na spomen obeležja drugim učesnicima događaja u Beloj Crkvi 1941. godine, položili su i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike opštine Krupanj, Republičkog, Beogradskog i odbora SUBNOR-a iz drugih gradova, Socijalističke partije Srbije i drugih levičarskih partija.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">