Uginulo tri tone ribe u Tamišu

Oko tri tone ribe uginulo, u prethodna dva dana, u Tamišu kod Pančeva, najverovatnije zbog nedostatka kiseonika. Sakupljena riba biće uništena u somborskoj kafileriji.

Oko tri tone ribe uginulo je u Tamišu kod Pančeva, najverovatnije zbog nedostatka kiseonika, ali za sada nije poznat tačan uzrok manjka kiseonika u vodi, navode u sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Pančevu.

"Ovo je najveća ekološka katastrofa ove vrste u Pančevu, ali ne znamo tačan uzrok. Očekujemo analize vode i uginule ribe, koje rade Republički hidrometeorološki zavod i Veterinarski institut", rekao je gradski većnik za ekologiju u Pančevu Vladimir Delja.

U prethodna dva dana u Tamišu između, sela Jabuke i Pančeva, ribočuvari su primetili masovno uginuće oko tri tone ribe i rakova.

Predsednik Saveza ribolovaca Vojvodine Duško Jovanović rekao je da su prva merenja pokazala da je u vodi Tamiša između sela Jabuke i Pančeva nivo kiseonika tri puta manji od minimuma za preživljavanje ribe i rakova.

"Pretpostavljamo da se zbog toplog i sunčanog vremena namnožila mrka alga koja troši velike količine kiseonika iz vode, ali ne očekujemo da se pomor nastavi jer je zbog oblačnog vremena fotosinteza skoro zaustavljena", dodao je Jovanović.

Koordinator projekta "Ekostatus reke Tamiš" Branislav Vulić je ocenio, međutim, da do množenja mrke alge može doći i zbog prisustva fosfora i azota u vodi koja može biti i posledica spiranja iz okolnih njiva usled obilnih kiša ove godine, ali i zbog drugih zagađivača na obalama Tamiša.

"Na toku Tamiša kroz našu zemlju ima veoma mnogo zagađivača, od neprečišćene kanalizacije, preko divljih deponija i poljoprivrednih farmi do industrije. Uzrok bi moglo biti i nešto od toga", rekao je Vulić.

Služba sanitacije pančevačke Higijene sakuplja uginulu ribu i ona će potom biti poslata u somborsku kafileriju gde će biti uništena, rekao je šef te službe Vladimir Zec.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 22. jun 2010, 21:59) - anonymous [neregistrovani]

pomor ribe u Tamisu

Verujte mi da vise nemam snage niti da citam niti da komentarisem ovakve eoloske katastrofe koje se neprekidno dogadjaju na podrucju pre svega opstine i grada Panceva. Verujem da je svima jasno sta je u osnovi svega. Pozdrav, iz ekoloski ciste i ekolosi pravne drzave. Pancevka, doktor ekologije, sa doktoratom iz oblasti aerozagadjenja u industrijskoj zoni Panceva.