Srbija važan izvoznik oružja

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme od Ankare do Beča i da sa našom odbrambenom industrijom svi žele da sarađuju.

Srbija je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme, od Ankare do Beča, izjavio tokom posete Tehničko-remontnom zavodu u Čačku ministar odbrane Dragan Šutanovac.  

"Srbija je sada postala važan činilac izvoza u celom regionu, a i zemlje koje su mnogo razvijenije od nas žele da sarađuju sa nama radi izvoza naoružanja i vojne opreme", rekao je Šutanovac.

Ministar je izrazio zadovoljstvo uspešnim radom Zavoda u Čačku, koji je postao jedna od ozbiljnijih firmi u Srbiji koja ima kapacitete da radi i za Vojsku Srbije "i za druge vojske".

Prema njegovim rečima, kapaciteti zavoda su ispunjeni su više od sto odsto i uskoro će biti i zaposleni novi mladi radnici, a pogotovo inženjeri.

"Siguran sam da će Tehničko-remontni zavod, uz fabriku "Sloboda" u Čačku, biti nosilac razvoja i Vojske Srbije i naše namenske industrije i izvoza", rekao je Šutanovac.

Podsetio da je u prethodna dva dana boravio u Hrvatskoj gde je sa kolegom Brankom Vukelićem potpisao sporazum o saradnji u oblasti odbrane "koji predstavlja okvirni, ili krovni, sporazum za dalju saradnju".

Šutanovac je objasnio da će dalja saradnja biti precizirana planom bilateralne vojne saradnje, dodajući da je sa hrvatskim sagovornicima razgovarao i o mogućnosti da namenske industrije dve države zajednički posluju i plasiraju svoje proizvode na trećim tržištima.

Najavio da će delegacija Ministarstva odbrane posetiti Hrvatsku da bi sagledala s kojim kapacitetima raspolaže tamošnja odbrambena industrija i šta je to što može predstavljati izvoznu šansu u zajedničkoj saradnji.

"Nemamo nikakav problem da sarađujemo sa bilo kim ko bude imao dobar kvalitet proizvoda i cenu", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je potom posetio fabriku "Sloboda" u Čačku koja, takođe, spada u grupaciju namenske industrije Srbije.

U vojsku ko želi

Ministar odbrane ocenio je da bi mladim ljudima, i po završetku profesionalizacije Vojske Srbije, trebalo omogućiti da služe voji rok, ako to žele.

"Želja nam je da do kraja godine završimo proces profesionalizacije što bi značili da bi decembarska klasa, praktično, bila poslednja koja bi bila pozivanja na osluženje vojnog roka", rekao je tokom obilaska Tehničko-remontnog zavoda u Čačku.

Šutanovac je istakao da je njegovo "duboko ubeđenje da će mladi građani Srbije i ubudućnosti služiti ta tri meseca obuke".

Ministar odbrane je podsetio i da u zemljama u svetu gde je završen proces profesionalizacije i dalje postoje dobrovoljci koji služe vojni rok, dodajući da ne vidi razlog da tako ne bude i u Srbiji.

Pozvao je sve mlade ljude koji žele da grade karijeru i da se bave javnim poslom u budućnosti da imaju u vidu da su i u državama sveta u kojima su vojske profesionalne svi državnici oslužili vojni rok.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 09. jun 2010, 22:21) - Igor [neregistrovani]

Zasluge

Za ponovni oporavak vojne industrije nije zasluzan g-din Dragan Sutanovac i ostali politicari, vec vredni inzenjeri i tehnicari u nasim institutima i zavodima. I u najtezim vremenima ti ljudi nisu stali i bacili se na pleca drzave, vec su i dalje radili na novim idejnim resenjima. Cesto je na raspolaganju, na godisnjem nivou, po projektu, bilo samo par desetina hiljada eura(na zapadu je budzet za slicne projekte brojao desetine miliona eura)!!! Najveca nagrada je bila pohvalnica za dan Vojske i aplauz kolega. Sada, kada su projekti dosli na realizaciju, opet su u prvim redovima politicari, a nasi strucnjaci i dalje rade za pohvalnice i aplauze. Veliki pozdrav za sve kolege iz Vojnotehnickog instituta, Igor Mihajlovic, SR Nemacka

(sreda, 09. jun 2010, 21:58) - Ivana [neregistrovani]

hvala

Svaka cast ministre. Mnogo nam znaci sto su fabrike pocele da rade, sto poslednjih godinu-dve imamo osecaj da nismo ostavljeni, da je nas grad sada mnogo jaci, zaista nase porodice su bezbrizne. Najvaznije sto sada treba svima, jeste posao, a vi ste nam to obezbedili.

(sreda, 09. jun 2010, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Одлично!

То што ће момци и даље моћи да служе војни рок и поред професионализације је фантастично.

Сматрам да сваки момак треба да прође бар ту основну обуку од три месеца.

У Војсци Србије сам био пре две ипо године.
Незаборавно и веома позитивно и корисно искуство.