Vanja ne može da čeka

Najveći problem zašto se transplantacija srca u Srbiji ne radi punih 11 godina je, kako navode lekari, loša organizacija. Ipak, za one kojima je transplantacija srca neophodna, opravdanja ne znače mnogo.

U Srbiji bi ove godine ponovo mogle da se rade transplantacije srca, jer su se stekli svi uslovi za to. Stručnjaci tvrde da imamo dobre kardiologe i kardiohirurge i neophodnu opremu, a da je najveći problem organizacija.

Ipak, za one kojima je transplantacija srca neophodna, opravdanja ne znače mnogo. Oni koji su uspeli da prikupe novac, po novo srce morali su u neki od evropskih i svetskih centara. Nažalost, ima i onih za koje nije bilo spasa.

Osamnaestogodišnja Vanja Pilipović, kojoj je neophodna transplantacija srca, ležala je prethodnih dana u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Neposredno pre kateterizacije, ekipa RTS-a nije razgovarala sa njom, ali je lekar preneo da se nije uplašila i da je hrabro podnela intervenciju.

Ipak, posle svega, Vanjin otac, nema lepe vesti.

"Stanje se pogoršalo, srčani mišić je radio 20 odsto, sada radi 15 odsto i jetra je uvećana, počeli su i unutrašnji organi da stradaju", kaže Perica Pilipović, Vanjin otac.

Najveći problem zašto se transplantacija srca u Srbiji ne radi punih 11 godina je, kako navode lekari, loša organizacija.

Doktor Aleksandar Otašević kardiolog iz Instituta "Dedinje" rekao je da prvi korak u organizaciji napravljen novim zakonom o transplantaciji.

Još jedan uslov, biće ispunjen najkasnije do proleća, do kada treba da bude osnovana Uprava za biomedicinu. Radiće 24 sata, sedam dana u nedelji i koordinirati centre u kojima se rade transplantacije.

Stručnjaci tvrde da bi bilo korisno organizivati i edukaciju svih koji će biti uključeni u taj program.

Pošto ova slika još neko vreme neće biti realnost u Srbiji, postavlja se pitanje, zbog čega pacijenti kojima je neophodna transplantacija srca, ne mogu u neke od inostranih centara, o trošku države.

"Uslov za zaključenje ugovora je bio izmena zakona o transplantaciji, što je sada učinjeno, tako da ćemo ovih dana početi ponovo da pregovaramo. Bez zaključenog ugovora mi nismo u mogućnosti da šaljemo pacijente", rekla je Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ali, Vanja ne može da čeka, za nju je sada značajan svaki trenutak.  Ukoliko ste spremni da pomognete novac možete uplatiti na sledeće račune.

ZA VANjU PILIPOVIĆ IZ SONTE, kod Sombora

Ukoliko želite da pomognete

Broj dinarskog računa u NLB banci je 310-0210100336655-83 

U istoj banci otvoren je i devizni račun 02-315-0031209.4

SWIFT:CONARS22- Acc No.USD 3582023703001

IBAN-International bank account number/ RS35310023150031209436

Broj računa u Kanadskoj banci, na ime Siniša Zec
(dali su saglasnost vanjini roditelji)

TD Canada trust
273 6294709

Sinisa Zec

broj komentara 49 pošalji komentar
(petak, 05. feb 2010, 22:49) - Miodrag [neregistrovani]

Dajte SMS

Molim Vas Bilo koga u ovoj Srbiji zemlji. Napravite da saljemo sms i objavite da saljemo poruke. Skupice se zacas.
Svi imamo mobilni i nek taj broj za SMS ide stalno na RTS.
Ajde Tijanicu molim te!!!

Miodrag
Sremska Kamenica

(petak, 05. feb 2010, 10:28) - Sneža [neregistrovani]

Telefon je:0900-500-050

(petak, 05. feb 2010, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

objavite telefone

Juceje objavljeno da je Telekom otvorio brojeve telefona zaVanju.Da li neko moze da napise koji su to brojevi?

(sreda, 03. feb 2010, 16:17) - Sinisa [neregistrovani]

Vanjino srce

Ja mogu da ti posaljem dokumentaciju slike,nalaze lekara ali u Canadi nemozemo to koristiti za tax jer nije drzavljanin canade...U kojoj si drzavi....treba mi samo tvoj e-mail...

Sinisa

(sreda, 03. feb 2010, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

Srecno

Interesuje me samo dali moze da mi se posalje neki dokument, kasnije da bih mogao da pravdam novac , jer cu ga uplatiti sa racuna firme. HVALA!!!

(sreda, 03. feb 2010, 14:44) - anonymous [neregistrovani]

sms

slazem se da bi trebalo uvesti sistem slanja poruke...na taj nacin svi mi koji nemamo mogucnost uplate preko racuna, a zainteresovani smo pomoci, mozemo donirate novac.

(sreda, 03. feb 2010, 09:32) - Gordana [neregistrovani]

"licitacija"

Mislim da bi se velike pare mogle prikupiti na isti nacin na koji funkcionise i poznata
RTS-ova licitacija za Fiat Punto (pozdravljam ideju). S tim, sto se ljudi ne bi nadmetali, vec samom porukom donirali na odredjeni racun. I tu bi veliku ulogu opet morao da odigra RTS. Veliki pozdrav s nadom da cemo zajednicki uspeti da spasimo Vanjicu!!!

(sreda, 03. feb 2010, 02:05) - Sinisa [neregistrovani]

Vanjino srce

Evo sve sam sredio u vezi PayPal sistema i sada mozete svoje donacije uplacivati preko PayPala na adresu stefanzec@yahoo.com Imao sam danas vec jednu uplatu preko PayPala u iznosu od 10 eura. Mnogo hvala na pomoci i sistem radi....Jos samo da napomenem da mi je pre neki dan isto tako uz pomoc iste adrese stefanzec@yahoo.com stigla uplata od Gospodina Gorana Cukljevica i to transferom novca iz banke e-transfer koji mozete uraditi i od svoje kuce sa svog kompjutera. Samo udjete u vasu banku i napravite transakciju na gore navedenu e-mail adresu. Eto toliko a ako ima jos pitanja a vi samo postavite pa cu ja videti...Mnogo hvala svima zainteresovanima a uplate novca uvek i objavim na Vanjinom sajtu "Pomozimo Vanji" gde nas ima preko 6000 clanova...

Sinisa

(utorak, 02. feb 2010, 17:01) - Sinisa [neregistrovani]

Vanjino srce

Nema problema imenjace...Sve za Vanju...samo kazite i naci cu ja nacin....Molim samo malo za strpljenje jer sam sad trenutno u USA a zena mi je na poslu Canadi a nemam sve brojeve sa Ceka....Veceras cu biti sa njom na skypu pa cu onda da se registrujem i stavim sve potrebne podatke...Jos jednom hvala Imenjace na savetu i bice za sutra vec sve spremno i za PayPal

(utorak, 02. feb 2010, 16:59) - Mari [neregistrovani]

Izdrzi!!

Da, molim vas paypal...svakako cemo uplatiti, ali paypal bi bio odlicna opcija.
Hvala