Razminiran niški aerodrom

Više od devet godina posle rata, završeno razminiranje niškog aerodroma "Konstantin Veliki". Ruski specijalci uništili 48 kasetnih bombi preostalih od NATO bombardovanja i 431 eksplozvnu napravu iz Drugog svetskog rata.

U kompleksu niškog aerodroma "Konstantin Veliki", ekipe ruskog preduzeća "Emerkom" uništile su 48 kasetnih bombi preostalih od NATO bombardovanja i 431 eksplozivne naprave iz Drugog svetskog rata.

Odluku o humanitarnoj pomoći Srbiji donela je Vlada Ruske Federacije, a vrednost posla procenjuje se oko šest miliona evra.

Specijalci su od kraja jula do sredine decembra pretražili površinu od 74 hektara zemlje, pronašli i na bezbedan način uništili granate, municiju, avionske i druge bombe.

Direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović rekao je da je kontrolu radova izvršio Centar za razminiranje.

"To je urađeno u skladu sa projektnom dokumentacijom Centra za razmatranje i međunarodnim standradima humanitarnog razmatranja", objasnio je Mihajlović.

Na radnoj svečanosti na aerodromu kontrolisani teren zvanično je predat na bezbednu upotrebu.

Svečanosti su prisustvovali direktor ruske agencije "Emerkom" Oleg Belevencev, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane Srbije i grada Niša.

Na Niš je tokom 78 dana NATO bombardovalja godine bačeno ukupno 36 kontejnera kasetnih bombi. Poginulo je 57 ljudi, a više stotina je ranjeno. Srušeno je oko 120 objekata a blizu četiri hiljade stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Kasetne bombe bacane su i na prostor između gradske zelene pijace i zgrade Univerziteta, u krugu Kliničkog centra, kao i na stambeno naselje Duvanište.

Kasetne bombe su pronalažene na aerodromskoj pisti i pored nje, na krovovima škola i bolnica , u dvorištu džamije.

Prema zvaničnim podacima, od prestanka NATO bombardovanja poginuo je jedan čovek koga je skrivena kasetna bomba, posle više godina, „iznenadila" u bašti. 

broj komentara 0 pošalji komentar