Nesrećna porodica Požar

Ivana, Janoš i Nikoleta Požar iz Sajana kod Kikinde nemaju roditelje, majka je umrla a otac ih je napustio. O njima se stara samo baka Šarika. Iako potpuno posvećena brizi o unucima, ona nema snage da ukloni tešku tugu koja pritiska malu porodicu Požar.

Uzalud osmogodišnja Nikoleta skoro svakodnevno lista album tražeći sliku majke. Nema je. Majka Slavice umrla je kad je Nikoleta imala samo godinu dana. Nije uspela ni da joj upamti lik. Ali, njen brat Janoš pamti majku i svoja sećanja deli sa sestrom.

"Moja majka je imala braon oči, dugu crnu kosu i čuvala nas je", priseća se dvanaestogodišnji Janoš.

O njemu i njegovim sestrama Nikoleti i Ivani, otkad ih je pre dve godine napustio otac, brine samo baka Šarika. Na pleća ove 67-godišnje plemenite žene svalio se veliki teret. S penzijom od osam hiljada dinara treba izdržavati troje, više gladne nego site, dece.

„Uvek im nešto treba. Bako, treba sveska, treba olovka, a ja se noću budim u suzama jer ne znam šta ću im dati da jedu" - jada se uplakana starica.

Ivana, Nikoleta i Janoš su dobri đaci i dobra deca, pomažu baki koliko god mogu. U školi su pokazali razumevanje, pa će, kaže baka, deca dobijati besplatnu užinu.

Praznik - šta to beše

Ni praznici u porodici Požar nisu kao u ostalim kućama. Za 8. mart deca čestitku pišu baki, a Deda Mraza su videli samo na slici. Ipak, njihove želje se ne razlikuju mnogo od želja njihovih vršnjaka. 

Trinaestogodišnja Ivana bi volela da ima računar, a Janoš nove patike. Ima on već patike, ali leva i desna nisu iste. Leva je nešto veća.

Deca nemaju ni televizor. Odneo ga je otac kad je otišao drugoj ženi. Kuća propada jer krov prokišnjava. Jedina pomoć stiže im od Crvenog krsta.

Aranka Felbab, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta u Kikindi kaže da ovu porodicu pomažu koliko im to mogućnosti dozvoljavaju. Redovno im donose pakete hrane, sredstava za higijenu, odeće, a obezbeđuju im i ogrev.

Ivana će kad poraste, kaže, biti nastavnica srpskog jezika. Janoš želi da postane kuvar, a mala Nikoleta volela bi da radi u prodavnici.

Deci kojoj je sreća prerano okenula leđa možemo samo da poželimo da im se snovi ostvare, da postanu pravi ljudi i da njihova deca budu mnogo srećnija od njih. Ivana, Nikoleta i Janoš to zaslužuju.

Na molbu TV gledalaca i posetilaca sajta, i za sve one koji žele da pomognu porodici Požar, dajemo adresu i broj računa.

Šarika Požar
Velika 78, 23324 Sajan

NLB banka a.d. Beograd
PJ ekpozitura Kikinda 09
devizna štednja 25-315-0030840-3
dinarska štednja 310-2510100403990-75

broj komentara 29 pošalji komentar
(subota, 28. nov 2009, 00:23) - Milan Jovanović [neregistrovani]

broj patika

Dali neko može da mi kaže koj broj patika su Janošu (Koji je 4 god. mlađi od mene) potrebne?
Hvala vam vec unapred!
Pozdrav, Milan!

(petak, 27. nov 2009, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Orden za baku

Taj otac je pobegao od svoje moralne odgovornosti. Zena koja zivi sa njim, nije bolja kako moze da dozvoli da uzme od dece TV.
On ima moralne i finansijske obaveze prema deci do punoletstva, drzava bi trebalo na silu da uzme novac za izdrzavanje te dece koja su i ovako unesrecena izgubivsi njihovu majku. Ova tuzna prica trebalo bi biti na savesti svakog naseg politicara, jer sistem nam ne radi kako treba.

(petak, 27. nov 2009, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Molba

Da li neko zna da li je moguce da se na navedenu adresu (na baku) uputi novcana uputnica iz poste ili neku drugu mogucnost da posaljem novac iz Beograda. Hvala na odgovoru.

(četvrtak, 26. nov 2009, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

Nesavestan otac

Da, ne mora da zivi sa njima, mozda je i bolje tako, ali ga treba naterati da radi i placa izdrzavanje. Kakav je to nacin? Otici drugoj zeni i zaboraviti na sopstvenu decicu.

(četvrtak, 26. nov 2009, 18:16) - anonymous [neregistrovani]

humanost naseg ministarstva

Veoma se saosecam sa ovom porodicom,ali drustvo prvo mora da uzme pozitivan korak i pokaze svojim primerom da brinu o onima koji su najvise pogodjeni u nasem drustvu,deca i stari

(četvrtak, 26. nov 2009, 17:29) - Milossss [neregistrovani]

Tuga!

Srbijo, budi se!!! Njima je pomoc najbitnija, ajde da se svi udruzimo, da pomazemo jedni drugima, da ne bude vise gladnih!!! CCCC

(četvrtak, 26. nov 2009, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Moj problem

Finansijski,i ako je u mogucnosti-DA!Ali nekad je i bolje da ih vaspitava i cuva neko drugi.Imaju baku,svaka zeni cast,a sto se tice oca,ponavljam,takav im ne treba!

(četvrtak, 26. nov 2009, 16:39) - anonymous [neregistrovani]

Vaš problem

Slagali se ili ne sa komentarom, otac je dužan da se brine o deci sve do punolestva ,odnosno do završetka školovanja.Svugde u svetu je tako pa i u Srbiji, ako niste znali.

(četvrtak, 26. nov 2009, 16:23) - Robin Hud [neregistrovani]

Prikazati u Skupstini

Ovu reportazu trebalo bi prikazati poslanicima pred pocetak neke sednice kako bi osetili barem malo stida, pre nego sto pocnu da se psuju, krevelje i kopaju noseve. Ministrima takodje. Za svaku psovku, uvredu i pogresan padez naplacivati kazne i uplacivati ovoj i drugim nesrecnim porodicama.

(četvrtak, 26. nov 2009, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

odlican predlog

odlican predlog

div id="adoceanrsvdcfhklggd">