Tanjug slavi 66 godina rada

Novinska agencija Tanjug sutra obeležava 66 godina rada. Tim povodom agencija je dodelila godišnje novinarske nagrade. Nagradu za životno delo dobio urednik agencije Branko Radović.

Povodom 66 godina rada novinske agencije Tanjug, dodeljene godišnje novinarske nagrade, a nagradu za životno delo uručena je uredniku agencije Branku Radoviću.

Godišnje nagrade Tanjuga dobili su: prvu - Jovo Vuković, drugu - Nebojša Radošević i treću - Nataša Radović.

Specijalna nagrada dodeljena je fotoreporteru Radetu Preliću, a nagrada za honorarnog saradnika pripala je Borivoju Ratkoviću.

Asocijacija evropskih novinskih agencija, koja okuplja preko 30 novinskih agencija u Evropi, po jednu vodeću iz svake zemlje, uputila je Tanjugu čestitku sa najboljim željama za budućnost.

Prva redakcija osnovana u Jajcu 

Članovi prve redakcije Telegrafske Agencije Nove Jugoslavije (Tanjug), osnovane u Jajcu 5. novembra 1943. godine sa zadatkom da obavesti domaću i svetsku javnost o antifašističkoj borbi na tlu Jugoslavije, bili su Ivo Lola Ribar, Vladimir Velebit, Ivan Ribnikar i Vladislav Ribnikar, a osnivač agencije bio je Moša Pijade.

Prvu informaciju o osnivanju Tanjuga u tadašnjoj Jugoslaviji objavila je radio stanica pokreta otpora "Slobodna Jugoslavija" sredinom novembra 1943. godine, a od stranih britanska radio stanica Bi Bi Si, što je bila potvrda ogromnog interesovanja svetske javnosti o zbivanjima na ovim prostorima.

Od tada do danas u zemlji i svetu dogodile su se mnoge političke promene.

Zbilo se mnogo krupnih događaja u svim oblastima, mnoge prirodne katastrofe, politička ubistva, promene režima, sportski dometi, o čemu su izveštavale sve svetske agencije.

I Tanjug je bio među njima, a 30 puta pre svih ostalih izvestio je, između ostalog, o intervenciji u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1968. godine, oslobođenju Sajgona 1975. godine, padu Čaušeskua u Rumuniji 1989. godine, ubistvu Patrisa Lumumbe, o naredbi američkog predsednika Regana da se bombarduje Tripoli, o potpisivanju mirovnog sporazuma u Dejtonu 21. novembra 1995. godine.

Najveću afirmaciju Tanjug je doživeo svojim angažovanjem u radu Pula nacionalnih agencija nesvrstanih zemalja o čemu postoji više priznanja nadležnih foruma UN.

Agencija je tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka prerasla u jednu od osam najvećih i najuglednijih novinskih agencija sveta.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 04. nov 2009, 19:07) - Raspucin [neregistrovani]

Sve cestitke TANJUG-u,

za dosadasnji vrhunski profesionalni rad i nema smisla praviti mu konkurenciju u Srbiji,kad je nema na celom Jugoistoku Evrope,vec ga treba cuvati i prezentirati kao veliki srpski Brend!!!

(sreda, 04. nov 2009, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Čestitke

Čestitam svim novinarima koji su radili u TANJUGU i davali doprinos onome što je ta kuća predstavljala u agencijskim okvirima.
Posebne čestitke Draganu Janjiću, koji se, kao prvi svetski novinar, javio iz Bukurešta, davne 1989. godine. A koji je i još mnogo puta posle toga, kao reporter, osetio miris rata.
Mnogi takvi hrabri, dostojanstveni novinari, napustili su ovu agenciju zbog političkih razloga 90-ih...

(sreda, 04. nov 2009, 13:52) - besan [neregistrovani]

Najoriginalnije.

"Kako Tanjug javlja - ja te volim!"