Varufakisova knjiga o ekonomiji

Nije jednostavno objasniti mladima kako se boriti protiv nepravde u svetu. Bio je to izazov i za Janisa Varufakisa, šefa Katedre za političku ekonomiju Fakulteta ekonomskih nauka Atinskog univerziteta i aktuelnog ministra finansija u grčkoj vladi.

Janis Varufakis kaže da je, dok je pisao knjigu "Ovaj svet može da bude bolji - Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji", njegova pažnja bila usredsređena na pitanja socijalne ekonomije svih ljudi u svetu.

Knjigu započinje analizom nastanka ekonomske nejednakosti u svetu, a zatim govori o tržišnom društvu i kako se ono odražava na savremenog čoveka.

Primerima iz književnosti i filma pokazuje kako umetnička dela nisu plodovi samo čiste imaginacije, već uvek sadrže reakciju na društveno stanje i upozoravaju na posledice.

Složene ekonomske pojmove Varufakis objašnjava praveći paralele sa popularnom kulturom - "Matriksom", "Zvezdanim stazama" i pričom o Frankenštajnu.

"Knjiga zauzima jedan veoma rigidan stav, ponekad veoma blizak marksističkom stanovištu. Piše o nekim temama koje su u ekonomskoj nauci prilično kontroverzne. Zapravo na kraju vas više podstiče da ne volite postojeće ekonomske institucije i da probate da se možda čak odlučite da uradite nešto da bi se one radikalno promenile", ukazuje prof. dr Dušan Pavlović sa Fakulteta političkih nauka.

Profesor Pavlović smatra da bi knjiga mogla da uči mlade da razumeju način funkcionisanja ekonomskog sveta.

"Nema ništa o zakonu ponude i tražnje, kako funkcioniše on koji je jedan od najosnovnijih zakona u ekonomiji. Mislim da bi svi srednjoškolci, svi tinejdžeri trebalo da znaju kakav je to zakon", dodaje profesor Pavlović.

Varufakis predočava pesimističnu vizuju savremenosti, insistirajući na kritičkom razmišljanju, poziva na akciju ali ne daje rešenja.

"Nedavno sam razgovarala sa Elenom Pataki, koja je bila inicijatorka ove knjige i koja je grčki izdavač, i zaista vidim da oni osećaju da je Grčka u ovom momentu možda zemlja na kojoj se prelamaju neke bazne teme savremenog sveta", naglašava Ljiljana Marinković iz Kreativnog centra.

Knjiga je u Grčkoj bestseler, pravo za njeno objavljivanje prodato je u 11 zemalja. Uskoro će se pojaviti i u Nemačkoj. Grčki izdavač smatra da je to važan momenat za to Varufakisovo delo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. jun 2015, 02:42) - anonymous [neregistrovani]

Грчка, Балкан и Европа се буде!

Нови хумани свет је могућ. Први важан корак на том тешком стваралачком путу је референдум у антиколонијалној и слободарској Грчкој, предвођеној левичарском Сиризом, Ципрасом и Варуфакисом!

(nedelja, 28. jun 2015, 15:29) - antagonist [neregistrovani]

Prica se....!

To su bajke, iz knjige braca Grimm !

(nedelja, 28. jun 2015, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Штета

Купио бих је да је на ћирилици.