Čitaj mi!

Čekajući zakon o "nestalim bebama"

Obećanje koje su roditeljima i javnosti povodom slučaja "nestalih beba" dali ministri zdravlja i pravde Zlatibor Lončar i Nikola Selaković da će zakon biti usvojen do kraja maja, po svemu sudeći, neće biti ispunjeno jer se Radna grupa koja treba da pripremi zakon još nije ni sastala. Ipak, iz ova dva ministarstva poručuju da će najkasnije početkom juna biti usvojen tzv. leks specijalis o nestalim bebama.

Ljubinka već 34 godine pokušava da sazna šta se desilo sa njenim sinom. Porodila se u bolnici "Dr Dragiša Mišović" i tvrdi da je rodila živo, zdravo i pravo dete. Tri dana kasnije, rekli su joj da je beba preminula, a nalaz obdukcije nikada nije dobila. 

"Načelnik je došao ujutru rano, doneo neke papire za potpisivanje i obavestio me o smrti bebe i uzroku smrti. Rekao je da je dete imalo srce odraslog čoveka i da je bolje što se to desilo", kaže Ljubinka Mik iz Borče.

Radna grupa za izradu posebnog zakona o nestalim bebama je u fazi formiranja, predstavnike su dala ministarstva zdravlja, pravde i policije, okupljena je i ekipa pravnika, a kako tvrde u Ministarstvu pravde, čekaju se predstavnici udruženja.

"Radna grupa će uraditi svoj posao na vreme i u tom radu će biti dosta konsultacija i sa domaćim i stranim ekspertima sa kojima je neophodno konsultovati se jer je to jedan zakon koji je neuobičajen, tema je neuobičajena a vrlo važna", ističe državni sekretar u Ministarstvu pravde Biljana Pavlović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić očekuje da će zakon biti vrlo brzo usvojen.

"Ministarstvo zdravlja je dalo dva svoja člana u radnu grupu. Mi očekujemo da će Radna grupa vrlo brzo, upravo na osnovu bazičnog predloženog zakona, koji je predložila beogradska grupa roditelja, krenuti u definisanje zakona", kaže Vekić.

U roditeljskim udruženjima veruju da nema želje da se zaista pomogne majkama i očevima koji sumnjaju da su im deca ukradena u porodilištima.

"Svesni smo da se otvara Pandorina kutija. Da li država nema političke volje ili ne želi da rešava mnogo veće probleme samom realizacijom tog zakona ne znamo, ali naši predstavnici još nisu pozvani", ističe Mirjana Novkov iz Beogradske grupe roditelja za nestale bebe.

Danilo Ćurčić iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da je situacija vrlo kompleksna.

"Krivično gonjenje nije moguće, a iako je komplikovana situacija, nije lako doći do rešenja, a mi još nismo ni počeli", ističe Ćurčić.

Pretpostavlja se da u Srbiji nekoliko hiljada roditelja traga za nestalim bebama, ali i da je mnogo više onih koji sumnjaju da su im deca u porodilištima ukradena. Prema podacima Beogradskog udruženja roditelja, najstariji slučaj koji je njima prijavljen je iz 1959. godine. Javila im se i porodica koja sumnja da im je prošle godine u aprilu ukradena beba u bolnici u Šapcu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 06. maj 2015, 08:14) - Rade anonymous [neregistrovani]

neviđeno

Smešna li je ova naša država. Nije sama po sebi već je čine takvom oni koji prave magle i ne znaju šta je pravna država.Juče zakon o nastradalom u požaru, zakon o silovanju pojedinaca, danas zakon o nestalim bebama.Zakone donose po imenima onih koje je zadesila nesreća.Smešna država Srbija. A prosto i jednostavno se dolazi do istine.Beba umrla a bolnica i doktor po imenu nije dao telo da ga roditelji sahrane. Sama bolnica i doktor to čine.Robija za takve doktore je spas za druge i naše male bebe. 

(utorak, 05. maj 2015, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

za beograd na vodi moze

a za ovo nesto ne ide..... au Srbijo..

(utorak, 05. maj 2015, 20:13) - anonymous [neregistrovani]

ne razumijem....

pa iako je dijete preminulo imam pravo da vidim I sahranim svoje dijete.....donesite zakon da se dijete mora dati roditeljima bez obzira dali je zivo ili mrtvo.....bar ja nebi dozvolila da mi ga tamo netko treci oduzima....