Šabić sa roditeljima nestalih beba

Rodoljub Šabić ocenjuje kao vrlo vrednu rešenost Ministarstva zdravlja da se ono maksimalno angažuje na pripremi predloga zakona o nestalim bebama, ali upozorava da to podrazumeva i zahteva angažman još nekoliko ministarstava, posebno Ministarstva pravde.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ističe da su sami roditelji stavljajući na raspolaganje Ministarstvu pravde "Model zakona o nestalim bebama", dali više nego solidnu osnovu za izradu zakona, prenosi Tanjug.

"Ne bi se smelo dozvoliti da se priprema predloga zakona nepotrebno prolongira i da željeni efekti još jednom izostanu", smatra Šabić, a navodi se na sajtu Poverenika.

Šabić, koji je danas primio predstavnike beogradske grupe roditelja nestalih beba pozdravio je opredeljenje nadležnih ministarstava da se, da bi se došlo do konkretnih rezultata, posebnim zakonom ustanovi odgovarajući mehanizam sa jakim istražnim ovlašćenjima i nezavisnošću, na čemu roditelji nestalih beba već dugo insistiraju.

Roditelji su, navodi se, zahvalili Povereniku na do sada pruženoj pomoći i zamolili ga za podršku i ubuduće, a Poverenik je pomoć, u granicama svojih ovlašćenja, obećao i za ubuduće.

Nastojanja roditelja da dođu do informacija o nestaloj deci traju godinama, nedopustivo dugo, poručio je Šabić.

Podseća da je još 2006. godine formiran Anketni odbor Skupštine Srbije, koji je podneo Izveštaj o utvrđenom stanju i utvrdio predlog mera koji je podrazumevao zadatak MUP-a da ispita sve slučajeve nestanka beba i u roku od tri meseca podnese Izveštaj, kao i da ubuduće sve slučajeve ovakve vrste vode Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo.

broj komentara 0 pošalji komentar