Međunarodna podrška srpskim advokatima

Predstavnici međunarodnih udruženja advokata smatraju da su advokati Srbije koji štrajkuju u pravu i da će se pronaći kompromisno rešenje sa Ministarstvom pravde, rečeno je na Kongresu advokata Srbije.

Predsednik Saveta advokatskih komora Evrope Aldo Bulgareli na kongresu u Centru "Sava" istakao je da je došao u Beograd da bi pokazao da su evropski advokati solidarni sa srpskim kolegama, prenosi Beta.

"Jutros smo imali dvosatni sastanak sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem i pokušali smo da ga uverimo da se reforme mogu sprovesti jedino u saradnji sa advokaturom", ističe predsednik Saveta advokatskih komora Evrope Aldo Bulgareli.

Bulgareli savetuje advokate u Srbiji da ponovo počnu konstruktivni dijalog sa izvršnom vlašću kako bi došli do rešenja.

Ističe da je organizacija koju predvodi uspela u zaštiti advokature u Irskoj, Holandiji i Italiji i da je uspela da ubedi vlade tih država da poštuju nezavisnost advokatske profesije.

"Advokatura je ugrožena širom Evrope. Napadaju ne samo vlade, nego i moćne multinacionalne kompanije, nevladine organizacije i svi zainteresovani za tržište pravnih usluga, vredno milijarde evra", kaže Bulgareli.

Ističe da je važno unaprediti kvalitet aktivnosti u interesu klijenata i pravde.

Predsednik advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kaže da je "krajnje neprimerenim odnosom" ministra pravde Nikole Selakovića doveden u pitanje odnos države i advokature, koja je u opasnosti.

"Advokati su u pravu i svesni su svoje uloge, društvene odgovornosti i ustavnog položaja i obaveze da stalno bude na usluzi građanima, ali je krajnje neprimeren odnos ministra pravde prema našoj časnoj profesiji doveo u pitanje odnos države i advokature", ističe Đorđević.

Dodaje da su advokati u Srbiji "negde i prešli granicu" ali su obrazložili zašto je granica pređena.

"Često smo dovođeni u situaciju da žrtvujemo kraljicu da bi dobili ne partiju, nego vladavinu prava", objašnjava Đorđević.

Najduži štrajk u istoriji advokature 

Generalni sekretar Međunarodne unije advokata Nenad Janićević ističe da je štrajk Advokatske komore u Srbiji verovatno najduži štrajk u istoriji advokature i da se glas advokata iz Srbije mora čuti u svetu.

"Predsednik unije Stiven Drajfus je zabrinut i on je obavio intenzivnu prepisku sa prvim ljudima u Srbiji i istakao da se nezavisnost advokature mora poštovati", dodaje Janićević.

Ocenjuje da se mora postići kompromis i da su advokati tu zbog građana a ne zbog samih sebe.

"Nadam se da ćemo kontruktivnim dijalogom doći do rešenja", kaže Janićević.

Saveti kako da reše probleme srpskim advokatima nude i kolege iz susedne Hrvatske.

"Situacija u legislativi Hrvtaske je da smo mi odvjetnici za metarijalno pravo kod zaključenja ugovora, a da su javni beležnici za proces, za pečat", kaže Ranko Pelicarić iz Advokatska komora Hrvatske.

Pelicarić našim advokatima ukazuje i kako treba da izgleda minimum rada.

"Ja vam moram reći, a i stav je odvjetništva u Evropi je da bi stranke morale imati minimum pravne zaštite i u situacijama kad vi iz razloga koji su za vas potpuno opravdni, a nije važno da li su 100 posto ili 80 posto opravdani kada vi iz tog razloga propuštate ročišta", ističe Pelicarić.

Advokati u Srbiji protestuju obustavom rada od 17. septembra i zahtevaju izmene Zakona o javnim beležnicima kako bi se i njima omogućilo da sastavljaju ugovore koje bi notari overavali, da se smanje stope za obračun paušalnog poreza i smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 08. okt 2014, 20:54) - Lepa Radovanović [neregistrovani]

kongers advokata

Kongresu advokata prisustvovalo više od 5oooo advokata iz cele Srbije.Sala Sava centra bila je "mala".Sa ovacijama su pozdravljene podrške dobijene od prisutnih Međunaradnoih predstavnika.Predstavnik Crne Gore je POSEBO svojim izlaganjem IZAZVAO OVACIJE I APLAUZ dug skor pet minuta.Bio je VEOMA jasan ikonretan.Svaka čast.Velika Zahvalnost za izraženu podršku predstavnicima Makedonije, BH; Slovenije, gos. Ivoševiuća, gos. Vodinelić i svim ostalim govornicima.HVALA, HVALA, HVALA SVIMA.HVALA i prisutnim novinara koji su sve to propratili