Preminuo Dušan Kanazir

Akademik Dušan Kanazir, predsednik SANU od 1981. do 1994, preminuo je u 89. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Predsednik SANU od 1981. do 1994. godine, akademik Dušan Kanazir, preminuo je u 89. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

Kanazir je bio je redovni član Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU.

Rođen je 1921. godine u Mošorinu kod Titela. Naučni rad posvetio je istraživanjima u molekularnoj biologiji.

Doktorirao je fiziološke nauke na Univerzitetu Libr u Briselu.

Dobitnik je mnogih priznanja i član nekoliko stranih akademija.

Vreme i mesto sahrane kasnije će biti saopšteni.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. sep 2009, 22:21) - Octavian Popescu [neregistrovani]

Zahvalnost i Postovanje

Dragom Profesoru Kanaziru za njegov izvanredni doprinos u oblasti biohemije i molekularne biologije. Pravi Naucnik i Profesor, ucili smo od njega da budemo pravi ljudi. Gradimir i ja bili smo prvi diplomci grupe za Molekularnu Biologiju i Fiziologiju u novembru 1976 godini. Sada, kada nije vise moguce slusati vasa divna predavanja, vecna slava i neka vi je laka zemlja!
Octavian iz Rumunije.

(ponedeljak, 21. sep 2009, 00:10) - Gradimir [neregistrovani]

Postovanje

Postovanje i zahvalnost od Gradimira Profesoru Kanaziru za njegov veliki doprinos u edukaziji i inspiraciji za naucno istrazivacki rad u molekularnoj biologiji. Izgubili smo jednog naucnika i Profesora koji je sa svojim kolegama na Univerzitetu u Beogradu doprineo razvoju i obrazovanju prvih generacija u molekularnoj biologiji (tada, 70 godina bili smo prvi molekularci u svetu).

(nedelja, 20. sep 2009, 21:59) - Vera Gavric [neregistrovani]

Postovanom

Dragom Profesoru...Casovi biohemije,bili su to casovi filozofije nauke!Posle svakog casa sam govorila da je kao bog koji je sisao sa intelektualnog Olimpa, sisao do nas studenata da nas nauci mudrostima Tvorca i samog Zivota!!! Nesvakidasnja licnost!!! Ostace secanje na obrazovanog i mudrog profesora uz tugu sto vise necemo slusati njegova divna predavanja.Na zalost,sto su pametniji i mudriji,sve ih redje imamo priliku da slusamo i dok su zivi,a posebno sad kad nas je napustio.

(nedelja, 20. sep 2009, 18:24) - Tanja iz Kalifornije [neregistrovani]

Vecna hvala

Neka ti je laka zemlja!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">