Čitaj mi!

Koji su najveći problemi Roma

Romi u Srbiji su i dalje u nepovoljnom socijalno-ekonomskom položaju, a među najvećim problemima su nezaposlenost i dolazak do ličnih dokumenata, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Rezultati istraživanja, koji su danas predstavljeni u publikaciji "Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti u Srbiji", pokazuju i da još postoji diskriminacija prema romskoj populaciji i to kako institucionalna tako i ona koja dolazi od pripadnika većinskog naroda, prenosi Tanjug.

Na konferenciji za novinare je poručeno da se ta diskriminacija ogleda u rasističkom govoru službenih lica i nereagovanju zaposlenih u školama kada su ugrožena romska deca.

Romi su i dalje, kako se navodi u publikaciji, najneprivilegovanija društvena grupa danas, a istraživanje je pokazalo da svega 29 odsto romskog radno sposobnog stanovništva učestvuje na tržištu rada.

Tek 12 odsto Roma ima srednju školu, a 19 odsto njih je nepismeno. Više od 60 odsto Roma je bez prihoda, dok se više od 40 odsto prostora u kojima žive smatra smeštajem u slučaju nužde.

Jelena Radoman, vodeći istraživač na ovom projektu, rekla je da uzrok svog lošeg socijalno ekonomskog položaja Romi vide kao diskriminaciju od strane većinskog naroda kao i da su dodatnoj diskriminaciji izloženi oni Romi koji su raseljeni sa Kosova i Metohije.

"Istraživane sredine u koje se doselio značajan broj raseljenih Roma sa KiM pokazale su različite stepene tolerancije prema domicilnim pripadnicima ove populacije, za koje je karakterističan visok stepen integrisanosti u društvo i raseljenima", rekla je Radomanova.

Radomanova poručuje i da se raseljeni Romi sa KiM suočavaju sa egzistencijalnim pretnjama po vlastitu bezbednost poput neposedovanja ličnih dokumanata i osnovnih sredstava za život i neuslovnog smeštaja.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja kako vide policiju i vojsku i prema rezultatima, pripadnici romske populacije nemaju poverenja u MUP, ali zato imaju u vojsku.

Kako je rekla Radomanova, ispitanici su izjavili da smatraju da ih policija ne vidi kao građane, kao i da pripadnici MUP koriste prilikom intervencija neprimerenu silu.

Kako bi se položaj Roma poboljšao, istakla je Radomanova, neophodno je njihovo zapošljavanje u većoj meri u vojsci i policiji.

Istraživanje je sporovedeno u Vranju, Bujanovcu, Nišu, Kragujevcu, Subotici i beogradskoj opštini Zemun.

broj komentara 0 pošalji komentar