Čitaj mi!

Godišnjica smrti Slobodana Miloševića

Navršilo se osam godina od smrti nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića koji je, na današnji dan, umro u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH.

Nekadašnji predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević umro je od infarkta u pritvoru Haškog tribunala na današnji dan 2006. godine. Pošto gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije, da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Posle višečasovnih oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani, koja je obavljena bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003. godine, a sin Marko je otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsednika SR Jugoslavije. Oboje danas žive u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS-a, izuzev potonjeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana kovčeg s telom bio je izložen u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana više desetina hiljada pristalica nekadašnjeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo se ispred Skupštine Srbije i Crne Gore u centru Beograda, gde je na pokrivenoj bini bio izložen kovčeg sa njegovim telom.

Govor na Gazimestanu

Kamen-međaš Miloševićeve karijere od kojeg je počela njegova, više od decenije duga neprikosnovena vladavina, jeste govor 28. juna 1989. na Gazimestanu na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Ubrzo potom usledio je raspad SFRJ, prvo kratki slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH, i na kraju sukob na Kosovu i bombardovanje SR Jugoslavije.

Bio je neprikosnoveni lider Socijalističke partije Srbije, dva puta predsednik Srbije, a potom predsednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. pobedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

Posle pobede DOS-a na tim izborima, 24. septembra 2000. godina, ne želeći da prizna poraz, SPS i njen lider izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji. Kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Hapšenje Miloševića

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest meseci pošto je okončana njegova vladavina.

Zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, Haški tribunal je protiv Miloševića podigao optužnicu 27. maja 1999. godine, zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001. godine, a 23. novembra iste godine i zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Milošević je Haškom tribunalu izručen 28. juna 2001. godine, tačno 12 godina posle govora na Gazimestanu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine. Haški proces protiv Miloševića, prekidan više puta zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je njegovom smrću u 64. godini.

broj komentara 52 pošalji komentar
(četvrtak, 13. mar 2014, 07:22) - anonymous zb [neregistrovani]

slava ti

Vecna ti slava i hvala presjednice. Voli te Crna Gora.

(utorak, 11. mar 2014, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

@ -odg urusio ugled Srbije

Nije on, nego je Zapad bio kriv sto se tice ugled Srbije! Nikad me nije bilo sramota da kazem odakle smo. Glave gore narode!

(utorak, 11. mar 2014, 20:02) - :-| [neregistrovani]

Milošević i ovi sada


Milošević je toliko urušio ugled i kredibilitet Srbije da političari nakon njega nemaju baš mnogo mogućnosti da ih povrate ni izvan Srbije ni kod nas i zbog toga bi bilo bolje da ne obećavaju što se neće sprovesti kao i da se međusobno ne kleveću.

(utorak, 11. mar 2014, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

e.boze

Kamo srece da te Srbija nikada nije imala

(utorak, 11. mar 2014, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Добар

Милошевић је био добар државник.Бољи од ових садашњих.

(utorak, 11. mar 2014, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

Izgradilo se

U to najcrnje vreme izgradila se podzemna stanica kod Vukovog spomenika, nova zgrada Narodne banke, recimo....ne racunajuci obnovu vise objekata srusenih u NATO agresiji....

(utorak, 11. mar 2014, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

Milosevic

To sto citam,da se bolje zivelo u njegovo vreme, verujte mi to bolje je ostalo jos od Titovog vremena,jer Milosevic nista nije sagradio,samo se rusilo za vreme embarga...

(utorak, 11. mar 2014, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Kazati istinu

Istine radi treba reći da je Milošević zaista autoritativno vladao, ali je jedini srpski političar imao petlju da u onim tmurnim vremenima,posle smrti Broza, ukaže na neodrživ ustavni položaj sa dvije pokrajine koje su svojim ponašanjem bile Srbiji mlinski kamen o vratu.Srbija, za razliku od drugih republika, nije praktično imala suverenitet na cijelom svom području,a pokrajine nisu dozvoljavale da se i tako notorna pitanja kao odbrana zemlje riješi jedinstveno na cijelom prostoru države Srbije i to je narod Srbije doslovno provociralo i iritiralo, pa su onda zbog takvog položaja Srbije i počeli protesti širom države, što su druge republike koristile za optužbu Srbije da razbija državu SFRJ.Ustvari to je bio izgovor za separatistički pokret kod drugih republika.Ono što ne valja kod Miloševića ne treba braniti, ali je činjenica da je on homogenizirao srpski narod na pitanjima koja su bila itekako važna za Srbiju.

(utorak, 11. mar 2014, 17:13) - Dejan Jankovic [neregistrovani]

Slobo

Vecna slava druze predsednice.

(utorak, 11. mar 2014, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

umro????

Milosevic je ubijen u Hagu!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">