Čitaj mi!

Studenti o problemima obrazovnog sistema

Definisanje uslova za upis u narednu godinu i realno određivanje broja ESP bodova, samo je deo manjkavosti obrazovnog sistema na koje ukazuju studenti univerziteta u Srbiji.

Na nedavnom sastanaku s ministrom Jovanovićem, akademci su preko Studentske konferencije univerziteta Srbije još jednom ukazali na manjkavosti obrazovnog sistema i zatražili što skorije definisanje uslova za upis u narednu godinu studija.

Jedno od otvorenih pitanja jeste produžena godina. Reč je o tome da studenti koji nisu u roku diplomirali studije upisuju petu, takozvanu "produženu" godinu, i imaju obavezu da plaćaju školarinu, prenete bodove na većini fakulteta.

"Mi ćemo u narednom periodu zahtevati od fakulteta da ne naplaćuju ponovo slušanje tih predmeta, jer prosto nema potrebe da se oni plaćaju dva puta", kaže Miloš Obradović, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Na narednih nekoliko sastanaka trebalo bi da bude regulisano i pitanje večitih studenata.

"Zamenik predsednika Parlamenta će zajedno sa rektorom i prorektorom za nauku profesorkom Ivankom Popović raditi na analizi koliko studenata zaista ima taj problem", kaže Obradović.

Treba naći model i rešiti pitanje niske prolaznosti na pojedinim predmetima.

"Što se tiče slabe prolaznosti na Univerzitetu u Novom Sadu, mogu da kažem da na svakom fakultetu ima predmeta na kojima je prolaznost izrazito mala", kaže Igor Graić, student prodekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Takođe, potrebno je realno odmeriti broj bodova potreban za upis godine.

Predsednik Studentske konferencije kaže da studenti ne traže da to bude 48, nego da se taj broj odredi na osnovu realne procene koliko jedan odličan student može da savlada 80 odsto gradiva.

"Da vidimo zaista kroz tu jednu reevaluaciju koliko je opterećenje studenata, kakvi su i koliko raspoređeni ESP bodovi po ispitima, da vidimo zasterelost udžbenika i sve ono što spada u reevaluaciju, u reformi visokog obrazovanja u Srbiji", smatra Jeremić.

Valja reći i to da su i studenti i profesori još u septembru prošle godine poslali zahtev Ministarstvu prosvete da se formira radna grupa za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju, jer je postojeći u praksi pokazao mnoge nedostatke. Za sada postoji samo inicijativa.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 05. feb 2014, 14:21) - fringe [neregistrovani]

Veciti je pogrdan naziv

Studenti koji studiraju po starom planu i programu se ne mogu ogranicavati nikakvim datumom. A kako je to sada ograniceno na 30 septembar ja ne znam. Velika zabluda je ako neko misli da ce to proci. Ali se svakako mora naci neko resenje i model kako da se pomogne tim ljudima, odnosno studentima, a ne tretirati ih kao gradjane drugog reda.

(sreda, 05. feb 2014, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

Produzenje roka za studente po starom

Ok, neka bolonjcima daju produzenje roka, prolaz sa 48espb, sad i da im ne naplacuju ponovno slusanje..ali to isto i za nas, koji zelimo da zavrsimo po starom programu i nemamo novaca niti vremena da se prebacujemo na bolonju.
Produzenje roka je jedini nacin da se ovaj problem resi na nacin na koji je govorila prorektor prof. dr Nada Kovacevic na sednici Odbora za obrazovanje kad je jednoglasno podrzana nasa peticija.
Pravda za sve!

(sreda, 05. feb 2014, 13:52) - Студент [neregistrovani]

Студенти траже да услов буде 48 бодова!

Не може мерило за упис наредне године на буџету да буде одличан студент, већ веома добар студент. Одличан студент бори се за стипендију. Држава ако хоће образоване људе мораће више, а не све мање и мање, да улаже у образовање људи, јер једино тако имамо шансу да опстанемо и да се развијамо. Иначе, млади ће масовно бежати из своје земље. Дакле, студенти хоће да услов за останак или прелазак на буџет свима буде 48 бодова! До скора је образовање било потпуно бесплатно, односно потуно јавно финансирано. То је важило и за данашње професоре и министре, који све чине како би данас преко студената и њихових родитеља пунили своје новчанике преко бахато високих школарина и разноразних такси, док се у исто време новац из заједничког државног буџета расипа страним и домаћим олигарсима. То се тако не ради! То није ни људски, ни педагошки, нити доноси перспективу младима и држави.