Čitaj mi!

Crkvama vraćena polovina imovine

Verskim zajednicama vraćeno preko pedeset odsto oduzete imovine - najviše Srpskoj pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, a zatim Jevrejskoj zajednici. Islamskoj još nije vraćeno ništa, jer nije definisano ko je naslednik te imovine.

Sav posao oko restitucije u Srbiji mogao bi da bude završen za četiri do pet godina, pretpostavke su nadležene agencije. Rok da građani predaju dokumente za povraćaj oduzete imovine ističe za dva meseca - prvog marta. U postupku vraćanja je i imovina koja je oduzeta crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Bez obzira na početne sumnje, brzina kojom se crkvama i verskim zajednicama vraća oduzeta imovina je zadovoljavajuća, ocenjuju u Agenciji za restituciju.

"Mogu da kažem da je crkvena restitucija jedna od najuspešnijih u Evropi po procentu vraćene imovine. Ono što je jako bitno je da nema diskriminacije u odnosu na bilo koju crkvu ili versku zajednicu što se tiče priznatih, postupak je ravnopravan", kaže direktor Agencije Strahinja Sekulić.

Crkvama i verskim zajednicama je vraćeno preko pedeset odsto imovine. Najviše Srpskoj pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, a zatim Jevrejskoj zajednici. Islamskoj još nije vraćeno ništa.

Direktor kancelarije za veru Mileta Radojević kaže da je problem kod islamske zajednice taj što nije definisano ko je pravni naslednik imovine. "Prilikom podnošenja zahteva za registraciju u skladu sa zakonom o crkavama i verskim zajednicama pojavile su se dve islamske zajednice", objašnjava Radojević.

Na osnovu prikupljenih podataka Agencija za restituciju je nadležnima dostavila inicijativu za izmenu zakona. Kada je u pitanju vraćanje šuma i poljoprivrednog zemljišta, kažu treba uvesti zamensku restituciju.

"Do sada se potražuje 30 hiljada hektara šumskog zemljišta, a fond šumskog zemljišta kojim upravlja država, gde je država vlasnik, je milion i po hektara: Znači tu ne bi bilo nikakve štete za Republiku Srbiju", kaže Sekulić.

Što se tiče poljoprivrednog zemljišta procena je da je oko 60 hiljada hektara osnovanih zahteva, rekao je Sekulić. "Ako znamo da Republika Srbija ima 400 hiljada hektara u državnoj svojini, znači da je i ovde bilo moguće uraditi supstituciju, a da ne bude štete po državu", istakao je Sekulić.

Od osnivanja do danas doneto je 10 hiljada prvostepenih odluka, a do prvog marta očekuju da bude podneto oko 30 hiljada zahteva građana da im se vrati oduzeta imovina.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 04. jan 2014, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

istina

Dali ce sada da se Crkvi vrati Metohija ? Molim da mi kompetentni za ovu oblast odgovore. Dusan

(subota, 04. jan 2014, 16:22) - anonymous [neregistrovani]

re Porez

Siguran sam da bi crkva pristala da joj se nevraca oduzeta imovina pod uslovom da joj se ne uvedu fiskalne kase i odredi cenovnik usluga.

(subota, 04. jan 2014, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

re: zakon o restituciji

Trebalo bi po Vama da imovina koju su oduzeli
komunisti ostane drustvena da bi Miskovic i
co. mogli da je i dalje kradu. Vec pokradena
imovina starih vlasnika ostaje u vlsnistvu
lopova a stari vlasnici dobijaju neko jadno
obastecenje.Zakon o restituciji stvarno nije
dobar,jer stari vlasnici treba da dobiju
imovinu koja je kroz kriminalne mahinacije
otisla u bescenje i koje ovaj nakaradni
zakon legalizuje.

(subota, 04. jan 2014, 11:04) - anonymous [neregistrovani]

porez

dobro je vratiti ono šta je oduzeto ... nakon toga a po EU praksi, oporezovati sve što nije u direktnoj funkciji bogomolje ... šume i livade nisu u svrsi "božje delatnosti" ... o hotelima i sl. ekonomskim objektima i da ne govorimo ...

(subota, 04. jan 2014, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Zakon o restituciji

Ovaj zakon je potpuni promašaj. Potpun gubitak 99 % građana Srbije koji će biti dodatno zaduženi da bi vratili nacionalizovanu imovinu. Zato ga terba ukinuti ili izmeniti. Dokle Srbija da ide iz propasti u propast?

(subota, 04. jan 2014, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Sveštenici

Malo je što voze skupe limuzine i džipove. Još malo da ih pomognemo sa šumama i gorama i oranicama. A i neki lokalčić pride...