"Kraljevski namesnici" u Skupštini

U Domu Narodne skupštine otvorena izložba "Kraljevski namesnici 1934 -1941". Predsednik parlamenta Nebojša Stefanovć poručio da ne smemo da se odričemo nijednog dela istorije.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otvorio je u zgradi parlamenta izložbu "Kraljevski namesnici (1934-1945)" koja je, kako je rekao, prava prilika da se pokaže poštovanje prema istoriji i da se prošlosti sa istorijske distance sagleda bez predrasuda.

"Ovo je način da poštujemo tradiciju i istoriju našeg naroda i sa istorijske distance sagledamo ulogu koju je namesnička vlada imala, rekao je Stefanović.

On je istakao da nijednog dela istorije ne smemo da se odričemo.

Izložba obuhvata period Kraljevskog namesništva od ubistva Kralja Aleksandra I Karađordevića do pristupanja Jugoslavije nacističkom Trojnom paktu 1941, a koji su obeležili knez Pavle Karađorđević,  Radenko Stanković i Ivo Perović - koji su vladali u ime maloletnog kralja Petra II Karađorđevića (1923-1970).

Stefanović je ukazao da se o knezu Pavlu Karađorđeviću zna prilično, ali da su Stanković i Perović ostali gotovo nepoznati, iako su imali bogate karijere.

Stanković je bio jedan od osnivača Medicinskog fakulteta, lični lekar kralja Aleksandra, senator i ministar prosvete, rekao je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, Stanković je kao član Namesništva bio protiv pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, posle rata osuđen je na 12 godina zatvora, gubitak građanskih prava i konfiskaciju imovine.

Umro je 1956. u Beogradu, a rehabilitovan je 2006. godine.

Ivo Perović bio je sudija, javni tužilac, načelnik dubrovačkog i šibenskog sreza, veliki župan splitske oblasti, pomoćnik ministra unutrašnjih dela. Posle rata osuđen je na 11 godina zatvora, gubitak građanskih prava i konfiskaciju imovine. Umro je 1958. godine i sahranjen je u Rijeci.

Princeza Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, izrazila je zadovoljstvo zbog organizovanja izložbe o "u istoriji poznatom dobu regenstva" i ocenila da je izložba dokaz da Srbija traga za istinom o sebi, te da više neće biti jadna kad sazna istinu o sebi.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i snaha namesnika Stankovića Natalija (99) koja je ukazala da je njen svekar bio učenik naučnika koji je dobio Nobelovu nagradu za krvne grupe, i da se pored stipendije da ostane u SAD vratio u Srbiju, jer je bio veliki patriota.

Natalija Stanković je izrazila žaljenje što porodici nije nikada vraćena imovina i poručila da neće da umre dok se nepravda ne ispravi.

Autorka izložbe, koji će građani moći da vide u okviru Dana evropske baštine i kasnije do 5. oktobra, Gordana Petković rekla je da je na postavci rađeno dve godine i da je njena velika čar u tome što kraljevski namesnici nikada nisu do sada bili prikazani na ovaj način.

Izložba predstavlja nastavak saradnje Skupštine Srbije i Muzeja grada Novog Sada, a sastoji se od fotografija, dokumenata, spisa, predmeta i portreta kraljevskih namesnika.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2013, 08:18) - anonymous [neregistrovani]

Istorija...

Istorija treba na ponos da služi svakom Srbinu. Imamo istoriju koju nikako ne smemo da zaboravimo, niti da je se stidimo. Dovoljno su nam drugi istoriju prekrajali, skrivali, i činili sve kako bih je se Srbi stidili. Imali smo uvek prave vođe u svakom delu istorije.