Podrška akciji KCS

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" pozdravlja potez Kliničkog centra Srbije, istovremeno podsećajući da su Ministarstvu zdravlja dostavili dokumentaciju za pokretanje nekoliko slučajeva zloupotreba u zdravstvu.

Nevladina organizacija "Doktori protiv korupcije" pozdravila je "odlučnu antikoruptivnu aktivnost" uprave Kliničkog centra Srbije (KCS), koja je podnela krivične prijave protiv 15 zaposelnih zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili državu za oko 2,1 milion evra.

Ova organizacija je, u saopštenju za medije, istakla da je uprava KCS na ovaj način pokazala "celokupnoj javnosti da stav 'nula tolerancije prema korupciji' postaje norma u najelitnijoj zdravstvenoj stanovi u Srbiji" i da zaslužuje sve pohvale i podršku kao "jedini put ozdravljenja srpskog zdrastva od sistemske korupcije".

"Doktori protiv korupcije", međutim, navode da ovaj slučaj, istovremeno, ukazuje na potpunu pasivnost Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja institucionalne korupcije u zdravstvu.

"Podsećamo da smo Ministarstvu dostavili potpuno dokumentovane predmete: od slučaja trgovine listama čekanja na Institutu za onkologiju Vojvodine, preko slučaja kristalizacije rastvora za dijalizu u Kraljevu do trgovine pogrebnika sa službom hitne pomoći u Beogradu", ističe se u saopštenju.

Ova NVO smatra da ministarstvo, iako ima sve potrebne dokaze za podnošenje krivičnih prijava po službenoj dužnosti za ove, ali i mnoge druge afere, "uporno izbegava da reaguje kao organ državne uprave u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i time nanosi ogromnu štetu celom zdravstvenom sistemu".

"Politika ignorisanja i nečinjenja navodi na sumnju da je u samom Ministarstvu zdravlja zapravo epicentar korupcije u zdravstvu", smatraju "Doktori protiv korupcije".

Ova organizacija ističe da je, u trenutku kada je borba protiv korupcije nacionalni prioritet i preduslov otvaranju uspešnih pregovora sa Briselom, neophodno potpuno prekinuti dosadašnju praksu, jer ona, "osim što dovodi do teških posledica po zdravlje građana, predstavlja nepremostivu prepreku Srbiji na putu ka EU".

broj komentara 0 pošalji komentar