Čitaj mi!

LGBT i Romi najviše diskriminisani

Diskriminacija u Srbiji široko rasprostranjena po različitim osnovama, a najviše ugroženi pripadnici LGBT zajednice, Romi i osobe s invaliditetom, rečeno na predstavljanju Izveštaja o diskriminaciji u Srbiji za 2012. godinu.

U Izveštaju o diskriminaciji u Srbiji za 2012. godinu, koji je radila Koalicija protiv diskriminacije, navodi se da je diskriminacija široko rasprostranjena po različitim osnovama, a najugroženiji su pripadnici LGBT zajednice, Romi i osobe s invaliditetom.

Predstavnik Mreže odbora za ljudska prava Dragan Đorđević rekao je, prilikom predstavljanja izveštaja, da je diskriminacija zabeležena u svim delovima Srbije gde ova mreža deluje i da se to najviše odnosi na osobe s invaliditeom i nacinalne manjine, uglavnom, Rome.

Kao primer on je naveo onemogućavanje ulaska dece romske manjine i dece s invaliditetom u javne objekte.

Kada je nareč o diskriminaciji LGBT populacije, kao najdramatičniji primer diskriminacije u Izveštaju se navodi zabrana Parade ponosa.

Predstavnici udruženja studenata s hendikepom su u Izveštaju naveli da je ova kategorija izložena diskriminaciji i da je glavni razlog nepristupačnost i dostupnost tokom školovanja.

Oni su diskriminaciju predstavili kroz dva slučaja, a to su smeštaj studenata sa hendikepom u ustanovi studentskog smeštaja i stipendije koje grad dodeljuje studentima i studentima s hendikepom.

"Jednako postupanje prema nejednakima jeste diskriminacija", naglasio je Đorđević.

U izveštaju se kao primer diskriminacije navodi i problem socijalnog stanovanja i prinudnog iseljivanja iz Bloka 72 i neformalnog naselja Belvil.

Koordinator Koalicije protiv diskriminacije Saša Gajin rekao je da je diskriminacija u Srbiji pojava "endemskog i sistemskog karaktera" i da je taj problem prisutan u svim porama društvenog života u Srbiji.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 06. jul 2013, 08:57) - Gagi [neregistrovani]

srbi su najugrozeniji

srbi su i u SFRJ i u svojoj Srbiji uvek bili najdiskriminisaniji narod. Jedno vreme su Albanci radili sta su hteli i bili zasticeni (u smislu pouseljavali se u sve vesernice i podrume po Beogradu) a sada su to Romi - zasticeni su ko beli medvedi, cak u novinama ne sme da se napise kad padne dalekovod, ukrade se spomenik Cukur-cesme ili kabl koji napaja pola grada ili obezbedjuje telefon i internet Novom Beogradu, sve se pise izokola - otkupljivaci i sakupljaci sekundarnih sirovina... da se ne bi dosetili

(petak, 05. jul 2013, 22:47) - anonymous [neregistrovani]

Zao mi je..

Zao mi je Roma i invalida.A ovih ostalih..daleko im kuca od Srbije.

(petak, 05. jul 2013, 18:52) - Srbin iz Amerike (USA) [neregistrovani]

Diskrminacija u Srbiji.

Diskriminacija u Srbiji je najveca protiv siromasnog Srpskog naroda,koji nemajuposao i oni koji imaju posao ne dobijaju redovne plate po nekada nemaju plate vise od 5 meseci.Istina je diskriminacija je i protiv Roma ali Romi se snadju da prezive lakse nego Srpska sirotinja,

div id="adoceanrsvdcfhklggd">