Čitaj mi!

Uručene medalje "Pravednik među narodima"

Medalje "Pravednik među narodima" ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi uručio porodicama Vojislava Kneževića i Nurije i Devlete Pozderca. Primajući medalju u ime porodice Pozderac, Vuk Jeremić rekao da je ponosan na pretke koji su u Drugom svetskom ratu ustali protiv zločina nad jevrejskim i srpskim sugrađanima.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi uručio je medalju "Pravednik među narodima" porodicama Vojislava Kneževića i Nurije i Devlete Pozderca, poručivši da je to najveće priznanje koje Izrael ukazuje nejevrejima zbog spasavanja Jevreja.

Medalje su u ime odlikovanih primili njihovi potomci Stojan Knežević i Sadeta Pozderac, a svečanosti je prisustvovao i potomak porodice Pozderac predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić.

"Rizikujući svoje živote i živote svojih porodica, ovi heroji su iskupili čovečanstvo", rekao je ambasador Levi, podsetivši da je "medaljom Pravednika" do sad odlikovano više od 140 Srba.

Svečanoj ceremoniji u Beogradskom dramskom pozorištu, prisustvovali su patrijarh srpski Irinej i predstavnici drugih crkvenih i verskih zajednica, Vlade Srbije, vojske Srbije i mnogobrojne druge zvanice.

Jeremić je na ceremoniji rekao da je neizmerno ponosan na svoje pretke, koji su u Drugom svetskom ratu ustali protiv zločina nad jevrejskim i srpskim sugrađanima.

"Moje neizmerno uzbuđenje zbog ovog priznanja proizlazi iz dubokog osećaja da ova stara porodična priča nije u meni živa samo zato što afirmiše opšteljudske principe, već i zato što moje razumevanje događaja u savremenom svetu čini istorijski živim. To je osećanje opasnosti kakvoj nas je redovno izlagalo međusobno nerazumevanje", rekao je Jeremić.

Muzej holokausta Jad Vašem doneo je odluku da se Nurija i Devleta Pozderac i Vojislav Knežević posthumno nagrade medaljom "Pravednik među narodima" zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Napominjući da lično ničim nije zaslužio to priznanje pošto nije bio ni rođen u to vreme, Jeremić je na svečanosti u Beogradskom dramskom pozorištu ocenio da to što Izraelci taj čin ni posle 72 godine nisu prepustili zaboravu, već su ga ubeležili u istoriju, predstavlja poruku da smisao života na prostoru bivše Jugoslavije ne treba tražiti samo u pamćenju preživljenog zla, već i dobra.

Jeremić je upozorio da budućnost Balkana, "pod uticajem nekih moćnih krugova", pokušava da se svede na komadanje nečijeg nacionalnog i državnog prostora, ukazujući da se u čitavom regionu pojavio niz nestabilnih društava, kulturna regresija i opasnost od povratka u siromaštvo.

"U najvećem delu balkanskih elita, nažalost, ne vidimo razumevanje te opasnosti. Često ga neki ne vide ni kod nas, posebno kada veruju kako je upravo komadanje države temeljac boljitka za sve, nazivajući to prihvatanjem realnosti", rekao je Jeremić.

broj komentara 0 pošalji komentar