Umro Dinko Tucaković

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu.

Filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković noćas je iznenada preminuo u 53. godini u Beogradu.

Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i TV režiju.

Snimio je dva celovečernja igrana filma Šest dana juna, Doktor Rej i đavoli. Kao reditelj supervizor završio je film Živojina Pavlovića Država mrtvih. Tucaković je za RTS pripremio novi serijal dokumentarnog programa Srbi u Holivudu.

Filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske časopise, kao i za Positif i Sight and sound.

Autor je više filmskih knjiga, Tajni život filma (1993), Stranci u raju (1998). Radio je kao selektor više nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Ansiju, Beču i Kanu 2000. godine.

Njegovi filmovi su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, Berenice (Madrid), Six days in june (Selb), The letter (Berlin).

Osvojio je više nagrada na nacionalnim filmskim festivalima. Bio je upravnik Muzeja konoteke, predsedavajući Saveta FEST-a, a radio je i kao filmski kritičar za časopis Vreme.

Reditelj i upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković bio je čovek koji je zaista razumeo i voleo film, ističu njegove kolege iz Jugoslovenske kinoteke.

"Jugoslovenska kinoteka je 23 godina sa ponosom najavaljivala kulturne, intelektualne i kreativne podvige Dinka Tucakovića - upravnika Muzeja kinoteke, filmskog i TV reditelja i scenariste, novinara, esejista, erudite - čoveka koji je zaista razumeo i voleo film", navodi se u saopštenju te ustanove kulture. 

Vest o njegovoj smrti Kinoteka objavljuje "sa dubokom nevericom i uznemirenjem", ali ističe da je Tucakovć "neumorno ugrađivao sebe u put kojim će Kinoteka ići još zadugo". 

Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni. 

broj komentara 21 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2013, 22:35) - anonymous [neregistrovani]

ode covjek

nisam znao ko je covjek, ali mi je iskreno zao sto ga vise nema, jer je bio mlad i izuzetno talentovan.Covjek nije ni svjestan da zivot moze da nestane iznenada, prije vremena.Koliko god neko imao godina, ovakvi momenti su previse tuzni.Odmarajte gospodine Dinko.

(sreda, 20. feb 2013, 15:12) - Irena Spasović [neregistrovani]

Rest In Peace :(

Pre koju nedelju pričala sam s njim nakon dodele FIPRESCI nagrada i ne mogu da verujem u ono što čitam. Neka mu je laka zemlja i biće zapamćen po originalnosti, dobroti i iskrenosti.

I.

(sreda, 20. feb 2013, 12:03) - Dinko bez bicikla [neregistrovani]

Dinko bez bicikla

Iako sam iz Zagreba, u povodu ove potresne vijesti mogu poručiti - Dinko je jedan od najvećih poznavatelja filma na ovim prostorima, najbolji filmski kritičar ikada i redatelj čije će kvalitete tek jednoga dana u budućnosti biti pravilno vrednovane...
žao mi je što je "Doktor Rej i đavoli" u koji je uložio toliko vremena, truda i energije na kraju ispao njegov filmski testament...obitelji je svakako najteže, ali svi koji smo ga imali prilike poznavati osjećamo ogroman gubitak u našim životima...

(sreda, 20. feb 2013, 11:47) - DUSAN DEMIROVIC [neregistrovani]

saucesce

Duboko i iskreno saucesce !!!

(sreda, 20. feb 2013, 10:50) - Miša Dudić [neregistrovani]

Putuj s'bogom

Srećan put...

(sreda, 20. feb 2013, 10:13) - stanislav vranjesevic [neregistrovani]

za druga

Upoznali smo se prije nekih 25 godina i kroz kasarnu i redakciju proveli za to vrijeme u JNA interesantnih godinu dana. NIsmo se redovno vidjali ili culi, ali uvijek je to bilo u dobrom raspolozenju, uz zelju da se opet vidimo ili cujemo. Ostace mi u sjecanju kao pojam intelektualca, dobrog i nesebicnog covjeka.

(sreda, 20. feb 2013, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

zbogom

uvijek odlaze veliki i plemeniti...i Bog zna da bira....ostaje sve manje ljudi,i lose sjeme...hvala ti za divne trenutke porodicnog druzenja....i Kanli Kula ce pamtiti tvoje korake....mislila sam da postoji samo do vidjenja a eto sada je ipak ZBOGOM....neka te andjeli cuvaju...dragoj Maji i Lani iskreno saucesce u njihovom neprebolu...

(sreda, 20. feb 2013, 08:32) - Nada Tucakoivć Kovačnonymous [neregistrovani]

sućut

Duboka i iskrena sućut njegovoj familiji.

(sreda, 20. feb 2013, 01:28) - anonymousLjubica Jelisavac [neregistrovani]

...

saucesce porodici

(sreda, 20. feb 2013, 00:30) - anonymous [neregistrovani]

poznanik iz Jagodine

Ne mogu, ne mogu i ne mogu da shvatim ovu vest!
Recite mi da to nije istina!!!!!!!