Čitaj mi!

Preminuo Mića Orlović

Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS-a Miloje-Mića Orlović preminuo je danas u Beogradu. Mića Orlović je bio prvi voditelj Dnevnika Televizije Beograd.

Miloje-Mića Orlović, prvi voditelj Dnevnika, dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS-a, preminuo je danas u Beogradu. Simbolično, na dan kada je pre 55 godina televizija, i zvanično, postala Radio-televizija Beograd.

Doajen RTS-a ostaće upamćen i kao voditelj prvog Dnevnika. Rođen je 28. maja 1934. godine u Valjevu. Odrastao je u Prištini i Valjevu zajedno sa mlađim bratom Draganom koji se kasnije, takođe, bavio novinarstvom i jedno vreme bio urednik dnevnog lista Politika ekspres. Ima jednu kćer.

Orlović je završio Filološki fakultet u Beogradu. Tokom studija radio je kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd–Napredak Kruševac.

Početkom maja 1958. godine, Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je 23. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović.

O tom iskustvu je jednom prilikom rekao: "Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške", rekao je Orlović.

I prvi i poslednji ispit položio je bez greške. Pamtićemo ga kao spikera, voditelja mnogobrojnih kvizova koje je, možda, obeležio više on nego pobednici.

Televizija jednako Mića Orlović i obratno, kaže urednica emisije Trezor na RTS-u Bojana Andrić. Ističe da je postao Mića Orlović onda kada je počeo da vodi kviz – tada se pokazala njegova darovitost.

"Valjda je jedini čovek koji može da hoda napred, unazad, da vuče kablove, da drži mikrofon, da razgovara, da sam govori, šarmira publiku, da baca svoje strelice okolo, da bude duhovit, govori van teksta i govori ono što treba da govori", kaže Bojana Andrić.

Kad Mića progovori, lusteri Kristalne dvorane u Opatiji počinju da se tresu, seća se nekadašnja voditeljka Televizije Beograd Dunja Lango.

"Moram da se nasmešim u ovom tužnom trenutku, čini mi se da tako treba. Ako neko nije otišao, nego ostao, onda čovek tako treba da se ponaša", kaže Dunja Lango.

Mića Orlović je profesionalni novinar bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine. Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, više od 200 TV reportaža, 80 radio-emisija, 1.300 TV emisija.

Nosilac je mnogobrojnh priznanja i novinarskih nagrada, a u peniziju je otišao sa mesta urednika Programa za inostranstvo. Učestvovao je u realizaciji dva kviza, Ginis i Istorija srpskog naroda.

Datum i vreme sahrane Miće Orlovića biće naknadno objavljeni.

broj komentara 92 pošalji komentar
(ponedeljak, 06. maj 2013, 23:44) - anonymous [neregistrovani]

Kazu da covek ne umire...

Odrastao sam uz Vas.Pocivajte u miru.

(ponedeljak, 06. maj 2013, 22:35) - anonymous [neregistrovani]

od Vas sam mnogo naucila

Bilo je divno upoznati Vas i biti s Vama i Vasom Garom u drustvu, razgovorati i uciti svakom recenicom.
Hvala Vam na tako divnom Vremenu zu Vas.

Neka Vas dragi Bog cuva i tamo gdje ste sada.
Vasi Severi

(ponedeljak, 18. feb 2013, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

ostani vo spokoj

Mica e eden i edinstven, najdobriot voditel na site vreminja!Par excellence!Pocivaj vo mir, majstore!

(ponedeljak, 18. feb 2013, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

Gigant!!!

Covjek, Voditelj TV-Beograda, koji svojim drzanjem, markantnoscu, svojim glasom posebno, ispravnim srpskim Jezikom ostaje za uvijek u sjecanju!Njegovi Dueli kolegijalni sa Oliverom Mlakarom su bili uvijek interesantni!Mica Orlovic je svojom pojavom plijenio Gledaoce!!!Vrlo rijetka i obrazovana Licnost, koja ostaje u sjecanju!!!Iznenadila me je veoma njegova Smrt!Vezao me je Jugoslavijom!

(nedelja, 17. feb 2013, 02:41) - Darko Stepanović [neregistrovani]

Odlazak LEGENDI.

Ovaj februar nam je oduzeo dve LEGENDE, najboljeg voditelja na svetu Miću Orlovića i fenomenalnog glumca Jugoslovenskog dramskog pozorišta Josifa Tatića...Jako mi je žao zbog odlaska te dve LEGENDE. Celo moje detinjstvo(i odrastanje) sam proveo uživajući gledajući i slušajući Miću i Josifa. Neznam kako bi još nahvalio ta dva divna čoveka...LEGENDE večno počivajte u miru i neka vam je večna slava.

S' Poštovanjem.
Darko Stepanović sa porodicom.

(subota, 16. feb 2013, 19:13) - svetlana acimovic [neregistrovani]

pokoj dusi

bio je deo mog detinjstva i moje mladosti volela sam ga kao da mi je brat neka mu je pokoj dusi a njegovoj familiji smiraj

(subota, 16. feb 2013, 12:49) - Toni BiH [neregistrovani]

RIP Legendo

Počivao u miru legedno.

(petak, 15. feb 2013, 16:24) - OIlkovska [neregistrovani]

Za izvinredniot Mica Orlovic


Siumre eden golem voditel.Od koga se povlece od TV nema licnost na niedna televizija da go zameni na cela bivsa Jugoslavija,posebno vo Srbija.Mnogu e tesko da se pisuva za takvi ludje.Socuvstvo do familijata.Neka mu e vecna slava i lesna zemja.

(petak, 15. feb 2013, 00:14) - Anonymous [neregistrovani]

Neka mu je vecna slava!

I neka mu je laka ova nasa zemlja!

(četvrtak, 14. feb 2013, 22:10) - Nenad Biorac [neregistrovani]

R.I.P. legendo

Neka mu je vecna slava,legenda je bio i ostace, uvek u nasim srcima jedan jedini "Mica Orlovic"