Čitaj mi!

Svaka druga žena žrtva nasilja

U Srbiji od početka godine ubijeno 28 žena. Svaka druga žena preživela neku vrstu nasilja. Ne postoje mehanizmi koji bi pmogli ženi na adekvatan način, kaže za RTS Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve nasilja i poručuje ženama da ne trpe nasilje.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena i sve su poznavale svog ubicu, upozoravaju i predstavnici nevladinih organizacija i Uprave za rodnu ravnopravnost. Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka druga žena preživela neku vrstu nasilja.

Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve nasilja gostujući u Dnevniku RTS-a rekla da nasilje u porodici u Srbiji nije u porastu, ali se o nasilju mnogo više priča i piše, pa se stiče takav utisak.

Ipak, živimo u patrijarhalnoj sredini gde nasilje toleriše, možemo da govorimo o najtežim oblicima nasilja, dodaje Stanojevićeva.

Prema njenim rečima, žene koje odluče da potraže pomoć nailaze na zid zbog toga što Srbija nema mehanizme odgovarajuće pomoći za žene žrtve nasilja.

"Žena žrtva nasilja treba da se obrati policiji koja da pomogne u datom momentu i da pokrene postupak kod javnog tužilaštva", kaže Vesna Stanojević.

"Nažalost, to nije tako, bez obzira na to što nas mnogi ubeđuju da to sve funkcioniše savršeno. Nama stotine žena prođe kroz sigurne kuće i znam na koje probleme nailaze kad traže pomoć institucija", objašnjava Stanojevićeva.

Ona rešenje vidi u zajedničkom stvaranju mehanizma, jer "dokle god sve zavisi od volje pojedinca, nećemo moći da znamo šta radi policija, šta radi tužilaštvo, koji su rokovi sudovima da odlučuju o predmetima nasilja u porodici".

Stanojevićeva kao probleme vidi i to što se postupak prekida ukoliko žena odustane i to što se ne sprovodi zabrana prilaska žrtvi.

"Žene spas traže u sigurnim kućama, ali one su privremeno rešenje. Dobro je da ih ima, u njima je spasen život 41 žene", podseća Stanojevićeva i dodaje da su se ove godine u sigurnoj kući rodile dve bebe.

Ona kaže da podržava akte i konvencije koji mogu da pomognu, ali da je pre pristalica prakse koja će da donese vidljive rezultate.

"Dok se akta primene, prođu stotine žena kroz sigurne kuće i one nemaju adekvatno rešenje kad izađu. Biću uz to, ali da se paralelno radi i na njihovom zbrinjavanju", objašnjava Vesna Stanojević i poručuje ženama da ne trpe nasilje i da se obrate institucijama koje mogu da pomognu.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 25. nov 2012, 16:26) - anonymous [neregistrovani]

Agresivnost

Žene iz mog iskustva mnogo ćešće udaraju a djecu čak i isprebijaju nego muškarci a i agresivnije su samo što je pritisak okoline mnogo veći nad ženama nego na muškarcima pa to moraju kriti. Ja na primjer nikad dijete ne bih udario a moja draga bi udarila i tuđe kao i većina žena. A onaj koji nikad ne bi digao ruku na ženu a pri tome ne mislim istukao nego npr. ošamario, toga nije briga za njom jer kad ženu uhvati panika i postane histerična to može da je odvede u nepovrat a takvi kojim nije stalo kao da to i čekaju. Zato nikad ženu ne treba istući ali to i neznaći da je ne treba zastrašiti da ne bi otkinula.

(nedelja, 25. nov 2012, 16:18) - anonymous [neregistrovani]

"ljubav?"

Pre neko jutro slusam na "jutarnjem programu" da 90% nasilja u porodici pocinje na pocetku zajednickog zivota. A znam da mnogo nasilja ima i pre pocetka tog zajednickog zivota, jos u vezama. Pobogu, pa zar su nase zene toliko zaostale pa trpe sve ovo? Traze neka svoja prava a same biraju nasilnike sebi za partnere.
Ko vam jednom uradi nesto lose, prevari, udari, ponizi...pa taj ce vam to raditi uvek. Zato pamet u glavu, ne zavaravajte sebe nekom ljubavlju, jer ljubav je kada ste vi dobri prema nakome i neko dobar prema vama a ne batine i ostalo.

(nedelja, 25. nov 2012, 16:08) - Borislav Marić [neregistrovani]

Nasilje u porodici i izvan nje

Svi su podvrgnuti nasilju samo je razlika u tome da li ga neko trpi i pored toga što je napustio bračnu zajednicu, kao što je to često slučaj sa ženama.

(nedelja, 25. nov 2012, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

dete drugog coveka

Ja ne bih tukao zenu da je uradila to sto i ta Svabica svom muzu. Ali ne bih bio ni toliki, necu da kazem sta, da priznajem dete kao svoje a znam da nije moje i oprostim nesto tako zeni koja se uz to jos time i hvali vec bih se razveo a nju uputio da trazi alimentaciju od onoga cije je dete.

(nedelja, 25. nov 2012, 15:49) - Nesha [neregistrovani]

Aha, ali malo sutra :)

Nadam se da niste ozbiljni u tom da 'ne bi prošlo bez batina', onda bi svi bili neki divljaci koji misle da je u redu nekoga prebiti kada pogreši. Ako te partner prevari, razvedeš se i doviđenja. Evo ja nikada nikada ne bih digao ruku na svoju ženu koliko god loša situacija bila. I ne, nismo spali na takvo divljaštvo da bi svaki Srbin to uradio kako vi kažete.

Svi znamo o čemu se radi u najvećem broju slučajeva. Iskompleksirani bolesnici (da se razumemo - muškarci, u ogromnoj većini slučajeva) koji misle da poseduju svoje žene, koji misle da žena mora samo njega da sluša, da zadovoljava sve njegove potrebe, i da on ima neko pravo da je kazni kada pogreši. Na stranu procenti, treba ohrabriti te žene da se odvoje od tih bolesnika, jer one često misle da od njih zavise, treba da se bore protiv tog stokholmskog sindroma, a vi ovde kukate kako vam se procenti čine preveliki, kao da su procenti glavna poenta članka.

(nedelja, 25. nov 2012, 15:38) - Претеривањењ [neregistrovani]

Претеривање

Ја мислим да је тврдња да је свака друга жена малтретирана, претерана и претставља малтретирање здравог разума. Иначе, први разлог да се не поверује у нешто је кад се претерује с неком тврдњом и износе очигледно надуване цифре. То постаје сумњиво и неуверљиво само по себи, јер чим неко нешто претерано доказује, он уствари не доакзује ништа, јер му се баш зато неверује.

(nedelja, 25. nov 2012, 15:25) - Danko, Bec [neregistrovani]

Da li je zapad previse napredan, ili smo mi zaostali?

Navescu jedan primer: Moja radna koleginica, Svabica,udata zena, na pocetku braka se posvadjala sa muzem, prevarila ga sa drugim muskarcem i ostala trudna. Rodila je devojcicu, priznala muzu da dete nije njegovo, on joj je oprostio, priznao dete kao svoje i nastavio da zivi sa njom. Ona, umesto da se pokrije usima, sa ponosom svima prica sta je uradila. E,to u Srbiji ne bi moglo proci bez batina i razvoda, pa makar muz bio doktor nauka ili svestenik.

(nedelja, 25. nov 2012, 14:30) - anonymous [neregistrovani]

Tacno tako

Tacno tako, i jos gore...
Zene trpe nasilje ne samo u porodicama, nego i van njih. Strasno !!

(nedelja, 25. nov 2012, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Niste u pravu

Slazem se da ima mnogo zena koje trpe nasilje,ali poznajem i mnogo muzeva koji trpe nasilje i to mozda jos i gore.Samo sto oni to ne prijavljuju jer ih je sramota.Treba zastititi svakog i ne napadati samo jednu stranu.

(nedelja, 25. nov 2012, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

komentar

EU trazi zastitu porodice,a ona obuhvata sve clanove a ne samo zene.Mislim da ima prilican broj zena koji verbalno vise maltretira supruge,a to je vid psihickog nasilja.Budimo realni,jer ima svasta.Naravno da sam protiv svakog nasilja u prodici.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">