Čitaj mi!

Dan dostojanstvenog rada

Velika konkurencija na tržitu rada i rast cena ugrožavaju pravo na pristojan život, ukazuju Sindikati na Dan dostojanstvenog rada. Donošenjem Zakona o sindikatima ili izmenama Zakona o radu, radnici mogu dobiti veće mogućnosti da promene uslove rada na bolje.

Svetski je dan dostojanstvenog rada koji se u Srbiji obeležava četiri godine. Dostojanstven rad podrazumeva posao gde se može zaraditi za pristojan život, na kome se štite prava radnika i gde postoji odgovarajuća socijalna zaštita.

Dostojan rad znači dovoljno radnih mesta, poštovanje prava radnika, iste uslove i mogućnosti zarade muškaraca i žena, socijalni dijalog, pravo na sindikalno organizovanje i sprečavanje eksploatacije radnika.

Sa stopom nezaposlenosti od 25,5 odsto u evropskom smo vrhu. Zbog velike konkurencije na tržištu rada radnici su sve češće izloženi mobingu i kršenju radnih prava, ali se plaše da to i prijave.

"Faktički na dva zaposlena imate jednog nezaposlenog i onda poslodavci vrlo lako ucenjuju po tom pitanju i zbog toga imamo mnogo manje prava nego što smo imali u ranijem periodu", kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije.

Mobing koji u skoro 70 odsto slučajeva čine poslodavci teško je dokazati, a manje od jednog promila počinioca do sada je sudski kažnjeno.

Prema anketama sindikata više od osam odsto zaposlenih bar jednom nedeljno izloženo je mobingu,  a 70 odsto njih je prisustvovalo mobingu. Najnoviji podaci o rastu cena zbog suše i većeg PDV-a govore da je i onima koji rade potrebna prosečna zarada za plaćanje računa.

Željko Veselinović, predsednik USS "Sloga" kaže da radnici rade za male plate, koje im kasne i kako kaže, nemaju gotovo nikakve uslove rada, često i bez HTZ opreme.

"Pritisnuti su sa svih strana i onda dođete u jednu situaciju da vidite da u Srbiji danas nema dostojanstvenog rada. Tog nekog dostojanstva postoji još u nekim državnim ustanovama zato što tu još uvek važe neki kolektivni ugovori", kaže Veselinović.

Zahteve radnika teško je pretvoriti u zakonska rešenja zbog lošeg Socijalnog dijaloga u Srbiji. Tek donošenjem Zakona o sindikatima ili izmenama Zakona o radu, radnici mogu dobiti veće mogućnosti da promene uslove rada na bolje.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 09. okt 2012, 10:10) - Goran Živković [neregistrovani]

Osvestite se...

... Ljudi moji. Pa, ono čemu vode ove "demokratske" promene je u stvari stvaranje jednog jakog srpskog Brand-a kojim ćemo biti najkonkuretniji u regionu a Boga mi i šire, a to je JEFTINA RADNA SNAGA, koja će isto raditi kao i kinezi, tajvanci i ostali, ali uz OGROMNU razliku koju ne treba zanemariti - JEFTINIJI TRANSPORT OD FABRIKA DO POTROŠAČA ŠIROM EVROPE I SVETA. Daj Bože, da grešim, pa da nam svima bude mnogo bolje već sutra! Samo da ne bude, malo sutra...

(ponedeljak, 08. okt 2012, 01:51) - anonymous [neregistrovani]

Molba

Ovo je jedna iluzorna tema u Srbiji. Tamo gde sindikati ucestvuju u vlasti zajedno sa partijama, od njih nema nista. Opravdanje im je sledece: Ako udjemo u vlast sa nekom partijom imacemo veci uticaj na donosenje odluka i polozaj radnika. Kod nas je na jedan perfidan nacin ucinjeno sve da se otupi borba radnicke borbe. To je u stavri uvoz iz ostalog dela sveta gde se sindikata plase. Pa se primenjuje kod nas da vide kako deluje..To vam je ono "socijalni dijalog".."minimalna vrednost rada"...Uz to nam naprave 3 sindikata, jedan kakav takav a dva "drzavna" ,pa ta dva drzavna sabotiraju onaj (nazovi) pravi. Iskreno da vam kazem: dok sindikat ne bude uspeo da okupi gro radnika koji ce znati kako i sta da traze od kapitalista, dotle cemo imati ovakve clanke. Reminiscencija na selu.

(nedelja, 07. okt 2012, 21:21) - Патриот [neregistrovani]

Можда!?

Достојанственог рада у Србији одавно нема а како изгледа неће га у догледно време ни бити. Докле год се избегавање пријављивања радника, не давање редовних плата радницима и неплаћање обавеза држави не прогласи кривичним делом и строго не кажњава неће достојанственог рада ни бити. Закон треба да важи и за послодавце а не само за раднике. Ако радник погреши то се одмах кажњава али ако послодавац забрља онда се не предузима ништа. Докле?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">