Čitaj mi!

Protiv zdravlja i protiv zakona

Sve je više onih koji žele da prodaju neke organe i tako reše životne probleme. Jedan od njih je i Mursel Bakić iz Tutina, koji je bez posla i novca za školovanje dece. Nuđenje i trgovina organima i komercijalna transplantacija zakonom zabranjeni, upozorava Ministarstvo zdravlja.

Zbog teške ekonomske situacije, sve je više onih koji žele da prodaju neke organe i tako reše životne probleme. Iz Ministarstva zdravlja ponovo upozoravaju da su nuđenje organa, trgovina njima i komercijalna transplantacija - zakonom zabranjeni, kao i da je ugroženo zdravlje onih koji na taj način daju i primaju organ.

Nevolje porodice Bakić iz Tutina počele su 1995. godine kada su Mursel i Vera Bakić, tada zaposleni u Tekstilnom kombinatu "Raška", ostali bez posla. Nemaju penziju, ni zdravstveno osiguranje. Tri ćerke i sin završili su srednju školu sa odličnim uspehom. Para za dalje školovanje nema, ali ni posla.

Mursel Bakić kaže da je radio sve i svašta da bi izdržavao decu, ali da su on i supruga Vera oboleli. Kaže da ima sudsko rešenje o dugu od preko četiri miliona dinara, koje ne mogu da naplate, a na prinudnom odmoru su već 17 godina.

"Zato sam se odlučio na drastični potez, mada znam da je to zakonom zabranjeno", kaže Bakić.  

Iako je zabranjeno, i u medijima su česte reportaže kojima se građani indirektno podstiču na prodaju organa.

"To generalno pruža jako lošu sliku vezano za sve ovo što radimo i mislim da je glavni problem neobaveštenost ljudi. Oni nisu svesni toga da je to protivzakonito", kaže Jelena Alavanja iz Udruženja roditelja transplantirane i dece na dijalizi.

Direktorka Uprave za biomedicinu dr Danica Mihailović  kaže da ne samo da se prodaja organa sankcioniše, već i svako nuđenje, odnosno pojava oglašavanja, sa ili bez nadoknade.

"Apelujem na sve medije, a ovih dana ćemo poslati dopis, da ne daju prostor takvim tekstovima", rekla je dr Mihailović.

U Upravi za biomedicinu tvrde da ni u jednoj državnoj zdravstvenoj ustanovi nikada nije, niti bi mogla da bude urađena ilegalna transplantacija. U tom postupku učestvuje više od 50 ljudi, pa bi se to kad-tad saznalo. Do sada nije zabeležen nijedan slučaj preprodaje organa.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 05. avg 2012, 23:10) - anonymous [neregistrovani]

stanje u drzavi uzasno

e Srbijo dokle si dogurala kada ljudi moraju da pordaju organe da bi se prehranili i imali para za skolovanje svoje dece.To pokazuje koliko su ljdi ocajni i siromasni ko krajnih granica ali ipak je najvaznije da politicari imaju para za sve sto im je potrebno iako ne rade nista.

(nedelja, 05. avg 2012, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Zakon?

Zakonom je zabranjeno prodavanje svojih organa ali je zato Zakonom dozvoljeno biti gladan u 21 om veku.Doneti Zakon kojim se zabranjuje da neko bude gladan i da ne moze da se skoluje zato sto je siromasan.

(nedelja, 05. avg 2012, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Под хитно

да се исплати новац који се дугује овим људима.Зашто се доктори не залажу за хумано друштво у коме је сваком омогућено да се лечи?Ко се залаже да деца ових људи могу да наставе школовање бесплатно и да имају бесплатни смештај и храну током студија?Зашто су ови људи препуштени сами себи?Држава мора да им омогући да живе и да се школују и лече!Да ли државни чиновници знају за одговорност свог посла?