Apel protiv smene guvernera

Brojne institucije i organizacije civilnog društva uputile apel Vladi Srbije da ne smenjuje guvernera NBS Dejana Šoškića jer se time urušava vladavina prava. Podnosioci apela podsećaju da je procedura za smenu guvernera utvrđena Zakonom o NBS i služi kao jemstvo njegove nezavisnosti.

Više organizacija civilnog društva, institucija i pojedinaca uputilo je apel Vladi Srbije da ne smenjuje guvernera NBS Dejana Šoškića, jer je kako kažu, to nelegalno i time se urušava vladavina prava u Srbiji.

"Smenjivanje ljudi sa položaja zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Narodne skupštine predstavlja ozbiljan udarac vladavini prava u Srbiji", navode potpisnici apela.

Podnosioci apela podsećaju da je procedura za smenu guvernera utvrđena Zakonom o NBS i služi kao jemstvo njegove nezavisnosti.

Ukoliko nova Vlada proceni da guverner ispunjava uslove za razrešenje koji su precizno definisani članom 28. Zakona o NBS dužna je da upozori na to Savet guvernera, kao jedinu merodavnu instituciju za utvđivanje odgovornosti guvernera.

Donošenjem novog Zakona o NBS u cilju smene guvernera, vladajuća većina bi grubo narušila vladavinu prava u Srbiji i u potpunosti obesmislila položaj svih nezavisnih institucija i regulatornih tela, upozoravaju potpisnici apela.

Apel su potpisali Danica Popović, Vojin Dimitrijević, Vesna Rakić Vodinelić, Jovo Bakić, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, Lazar Stojanović.

Apelu su se pridružili i Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evroatlantske studije Centar za razvoj civilnog društva, BKV Fond, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fondacija za otvoreno društvo.

U apelu se takođe navodi da bi rušenje institucija zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Skupštine definisalo model po kojem bi u budućnosti mogli da budu smenjeni svi čelnici nezavisnih institucija uključujući Poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i ostali.

Takav način uticaja na rad nezavisnih tela predstavlja pravno nasilje koje ne može proći bez aktivnog otpora i reakcije demokratske javnosti, upozoravaju potpisnici apela, smatrajući da takvo postupanje izvršne vlasti dovodi do zaustavljanja sprovedenih reformi u oblasti vladavine prava i predstavlja direktno rušenje nezavisnih institucija i pravnog poretka Srbije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 31. jul 2012, 09:22) - Mila [neregistrovani]

...

Kako su se sada svi setili vladavine prava?!!

(ponedeljak, 30. jul 2012, 23:20) - anonymous [neregistrovani]

istine radi

Tacno

(ponedeljak, 30. jul 2012, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

"Zaborav"

Ovi potpisnici su "zaboravili" kako je svojevremeno Kori Udovicki dosla na mesto Guvernera Narodne banke. Zasto tada nisu skupljali potpise? Da ih potsetim: afera Bodrum!!!

(ponedeljak, 30. jul 2012, 18:24) - FORum LIvii [neregistrovani]

Zakon nije zvakaca guma

Molim potpisnike Peticije, Nevladine organizacije civilnog drustva, institucuje i pojedince da potpisu i Peticiju za ocuvanje i garantovanje kursa Dinara, garantovanje cena i standarda potrosaca i gradjana.Pitanje Guvernera je cisto ekonomsko pitanje i izbor i smena Guvernera je uredjena zakonom.Zbog postovanja Zakona, jacanja demokratije i pravne drzave, vasa peticija je zlonamerna i problem prebacuje na politicki teren.Vasa peticija nije vodjena brigom za gradjane i demokratiju vec predstavlja politicki pamflet gubitnika na izborima!!!