Читај ми!

Komemorativna sednica za žrtve masakra na Cetinju: Tuguje cela Crna Gora

U Vladinom domu na Cetinju održana Komemorativna sednica za žrtve masakra u kojem je napadač ubio deset osoba, među kojima i dvoje dece. Cetinje je okovano tugom, poručio je gradonačelnik Nikola Đurašković ističući da se mora učiniti sve da se ovakva tragedija nikada ne ponovi. Crnu Goru je ujedinila tuga, kaže potpredsednik gradske skupštine Mirko Stanić.

Drugi je dan žalosti u Crnoj Gori, koju je u petak zadesila tragedija, kada je 34-godišnji muškarac u Cetinju ubio 10 osoba, među kojima dvoje dece, a šest ranio.

U Vladinom domu održana je Komemorativna sednica, koja je počela minutom ćutanja za žrtve.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković poručio je da je tragedija nezapamćenih razmera pogodila Cetinje i Crnu Goru i sve ostavila u šoku.

"Od prekjuče je naš grad okovan tugom i šokom, da su nevine žrtve stradale bez bilo kakve krivice u jednom bezumnom napadu. Ovakav dan se ne pamti", rekao je Đurašković.

"Pamtićemo sa posebnim poštovanjem našu Natašu i njene anđele Mašana i Marka, našu Danicu, Dimitrija, Rajka, Aleksandru i Milu, Mitra, Gorana. Njihovi brutalno prekinuti životi ostaju deo naših sećanja, ali i opomena svima da učinimo sve da se ovakav tragičan događaj više nikada ne ponovi", naveo je Đurašković.

Potpredsednik Skupštine Grada Mirko Stanić poručio je da je Cetinje obavijeno tugom kao nikada do sad.

"Cetinje je kao nikada do sad ujedinjeno u boli sa iskrenim osećanjem tuge koja nas sve pogađa", rekao je Stanić i dodao da ne postoje reči utehe za članove porodica ubijenih.

Poručio je da je, kao mnogo puta do sada, Crnu Goru nažalost ujedinila tuga.

"Cetinje u svom tugovanju nije samo, tuguje cela Crna Gora", naveo je Stanić ističući da podrška iz drugih gradova mnogo znači.

Molba vlastima da ne gone onog ko je pucao u napadača

Nakon Komemorativne sednice, predstavnicima vlasti se obratio Tiodor Radunović, čija su dva člana porodice stradala u masakru, sa molbom da se Cetinjanin, za kojeg se sumnja da je pucao u napadača, ne goni krivično.

Radunović je pozvao da se odgovornosti oslobodi čovek koji je, kako je rekao, zaustavio krvavi pir na Cetinju.

Nazvao je to herojskim činom, posle čega su se u sali čuli aplauz i reči podrške. 

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica tragično stradalih, predstavnici lokalne vlasti, vlade, premijer Dritan Abazović, kao i predsednik države Milo Đukanović.

Napadač Vuk Borilović je u petak, u cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubio 10 osoba, a šest ranio.

Prema zvaničnim podacima, napadač je oko 15.30 ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio jedanaestogodišnjaka, potom njegovog tri godine mlađeg brata, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku.

Nakon što ih je usmrtio, pozvao je njihovog oca i supruga i rekao mu: "Pobio sam i tvoju i moju familiju", tvrde sagovornici Vijesti iz Uprave policije.

U narednih 45 minuta, u krugu od 80 metara od svoje kuće, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Policija je saopštila da je u Borilovića ispalila 20 metaka. I dalje se, kako navode, utvrđuju okolnosti zločina i da li je Borilović preminuo kod posledica teškog ranjavanja ili metka koji je naknadno ispalio jedan građanin za kojeg je rečeno da nije dostupan policiji.

Kako je saopšteno, policija ima informacije o promenama u ponašanju Vuka Borilovića, ali, kako kažu u policiji, nije bilo indicija o potencijalnom izvršenju ovakvog zločina. Kažu da je tim povodom Boriloviću bio zakazan specijalistički pregled.

Policija nema saznanja, niti je prijavljivano, da su postojali raniji konflikti, niti napad u poslednjem periodu Borilovića na porodicu podstanara.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво