Читај ми!

Zatišje pred buru u Crnoj Gori, PS Saveta Evrope poziva stranke da ne naglašavaju polarizaciju

Parlamentarna skupština Saveta Evrope je zabrinuta zbog toga što se politička polarizacija u Crnoj Gori koncentriše oko pitanja nacionalnog identiteta. Iz Demokratske Crne Gore, iz čijih redova je predsednik Skupštine Aleksa Bečić, kažu za RTS da se zalažu za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i da je to principijelan stav.

Dok Crna Gora čeka rasplet političke krize vlade Zdravka Krivokapića, dodatno "podgrejane" zbog pitanja potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Rezoluciji poziva sve partije i lidere u Crnoj Gori da ne naglašavaju polarizaciju, već da pomognu da se njen intenzitet smanji.

U rezoluciji se navodi zabrinutost zbog sve veće polarizacije crnogorske političke scene oko pitanja nacionalnog identiteta.

Stranačka nadmetanja u Crnoj Gori traju svih ovih dana, a predstavnici partija sastali su se juče sa patrijarhom Porfirijem, koji je saopštio da je siguran da će ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike.

Momo Koprivica, potpredsednik Demokratske Crne Gore, iz čijih redova je predsednik Skupštine Aleksa Bečić, kaže za RTS da se oni zalažu za potpisivanje Temeljnog ugovora i da je to principijelan stav, jer su sve druge verske zajednice to potpisale, pa bi nepotpisivanje sa SPC bila neka vrsta diskriminacije.

Smatra da je bilo određenih političkih upliva kako bi se oduzeo legitimitet vladi i da je to bilo igranje sa jednom ozbiljnom stvari.

"Niko nema pravo da odbije potpisivanje Temeljnog ugovora sa jednom vladom, koja je spremna da ga potpiše i koja je na kraju izglasala ugovor na svojoj sednici, samo zato što se sviđa ili ne sviđa jedan premijer", istakao je Koprivica.

Moglo bi se reći da je danas zatišje pred buru, koja se očekuje od početka februara.

Naime, u Skupštinu Crne Gore prethodnih dana stigle su četiri inicijative o kojima će se raspravljati 3. i 4. februara: o nepoverenju Vladi, što traži URA, o smeni potpredsednika vlade Abazovića - što traži premijer, ali i o inicijativi Vlade za skraćenje mandata Skupštini i zahtevu opozicije za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара