Читај ми!

Sebastijan Kurc se povlači iz politike

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc potpuno se povlači iz politike. Sa samo 35 godina on postaje stari kancelar – Altkanzler, kako Austrijanci zovu svoje kancelare nakon odlaska sa te funkcije.

Na konferenciji za medije, održanoj u Diplomatskoj akademiji konzervativne stranke u Beču, Sebastijan Kurc je izjavio kako je "zahvalan za priliku da deset godina deluje u austrijskoj politici i služi svojoj zemlji".

U međuvremenu je politika za njega, kako kaže, izgubila svaki smisao, jer se poslednjih meseci više nije radilo o idejama i rešenjima, već "isključivo o odbrani od optužbi i progona".

"Napravio sam i greške, ali niti sam svetac niti prestupnik. Radujem se danu kada ću pred sudom dokazati da su optužbe protiv mene neosnovane", poručio je Kurc.

Prve procene komentatora na ORF-u polaze od toga da potpuno povlačenje Sebastijana Kurca iz politike komplikuje situaciju. Ako ga na mestu šefa partije i parlamentarne frakcije smeni Karl Nehamer, postavlja se pitanje šta onda radi Aleksander Šalenberg na mestu kancelara.

To bi značilo nove izbore, a njih ovog trenutka koalicioni partneri ne žele. Spremnost javnosti da se ide na izbore je takođe mala, barem ovog trenutka.  

Odlaskom Sebastijana Kurca slabi ugled centralne vlasti, jačaju političke pozicije u federalnim jedinicama. Politički je "Beč" danas postao decentralizovani pojam.

Sebastijan Kurc je bio šef austrijske Vlade u dva prekinuta mandata, od decembra 2017. do maja 2019. i od januara 2020. do oktobra 2021. godine.

Prvi put je njegova Vlada pala zbog korupcije koalicionog partnera, slobodara Hajnca Kristijana Štrahea. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije je tada otvorilo istragu protiv Slobodarske partije i tom prilikom polako proširivalo interese i na prilike u vladajućoj konzervativnoj stranci OVP.

Proletos je Tužilaštvo otvorilo istragu protiv tada kancelara Kurca i njegovog najužeg tima.

Prema poslednjim informacijama, nema dokaza o direktnoj umešanosti Sebastijana Kurca u slučajeve korpucije, osim izvesne hladnoće i sarkazma prema principu dobre vladavine.

Pojednostavljeno, po sadašnjem stanju istrage – nije krao, samo ga je moć opila.

Sebastijan Kurc je bio moderna varijanta makijavelijevog renesansnog "princa", nosio je njegove dobre i loše strane.

U intervjuima je Kurc objasnio da ga je rođenje sina Konstantina pre nekoliko dana podstaklo na povlačenje iz politike.

Sa Konstantinom "je jednostavno sve došlo na svoje mesto" i zbog toga više ne želi da se podvrgava mukama politike. Prema pisanju Kronen cajtunga, Kurc ima nameru da pređe na vodeću poziciju u privatnom biznisu.

Šef konzervativne frakcije u austrijskom parlamentu postaje ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.    

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво