Читај ми!

Zaev nakon ostavke sazvao sastanak koalicije o novoj vladi

Premijer Severne Makedonije u ostavci Zoran Zaev pozvao je danas potpredsednike stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade.

Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom. Prema pisanju portala MKD, posle jučerašnje ostavke Zaeva, ostavku podnosi i cela vlada.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.  

Zaev je podnoseći ostavku sinoć rekao da je protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora i da bi nova rekonstruisna vlada mogla biti proširena još nekim kadrovima.

Zaev je, nekoliko dana pred drugi krug izbora, upozorio birače da bi, u slučaju poraza u Skoplju, mogao da podnese ostavku na mesto premijera, što je i učinio. 

Glavni koalicioni partner SDSM-a je partija Albanaca DUI Alija Ahmetija.

Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije, najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE je u drugom krugu osvojila gradonačelničke mandate u 20 opština, SDSM u sedam, DUI u sedam, Alijansa za Albance, Alternativa i Besa po dva mesta, a DPA, GROM i Koalicija LDP-DOM po jedno gradonačelničko mesto, prenosi agencija MIA.

U drugom krugu pobedili su i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržavaju VMRO-DPMNE i Koalicija, nezavisni kandidat Maksim Dimitrijevski u Kumanovu i nezavisni kandidat u Debarci Zoran Nogačeski.

Konačni rezultati, kako je saopštio DIK, biće objavljeni tokom dana.

Ostavka premijera Zaeva tema je medija u regionu, ali pre svega i elektronskih i štampanih u Bugarskoj, koji informaciju uglavnom prenose bez komentara. 

Ostavka premijera po Ustavu povlači pad vlade

Makedonski Ustav u slučaju ostavke, smrti i trajne sprečenosti premijera da obavlja tu funkciju povlači za sobom ostavku vlade.

Prema Ustavu, vladi prestaje mandat raspuštanjem skupštine, ali ona ostaje na funkciji do izbora novog izvršnog organa.

Skupštinski Poslovnik pak predviđa da vlada i premijer mogu podneti ostavku, koja se dostavlja predsedniku skupštine u pisanoj formi i može biti obrazložena...

Skupština na narednoj sednici, bez pretresa, utvrđuje da predsedniku vlade, vladi ili ogranku vlade prestaje mandat danom održavanja sednice, prenosi MIA.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво