Читај ми!

Дуел у Скопљу, битка за целу Македонију

Македонски премијер Зоран Заев уложио је политичку каријеру на исход локалних избора у Скопљу, који би могли пореметити однос снага у Собрању и у корист ривала преокренути климаву већину коју владајућа коалиција има у парламенту.

Дуел у Скопљу, битка за целу Македонију Дуел у Скопљу, битка за целу Македонију

Два дана уочи другог круга локалних избора у Северној Македонији, све очи упрте су у два града – престоницу Скопље и Тетово, где ће се, у одвојеним дуелима, међусобно сучелити најснажније македонске и албанске политичке партије.

Заев је, неколико дана пред други круг избора, упозорио бираче да би, у случају пораза у Скопљу, могао да поднесе оставку на место премијера, што не значи да би аутоматски били расписани нови избори, већ би на његово место могао да заседне неки други званичник социјалдемократа.

У Скопљу, на место градоначелника претендују независна кандидаткиња коју подржава опозициона ВМРО-ДПМНЕ, Данијела Арсовска и ривал из редова владајућих социјалдемократа, Петре Шилегов.

Упркос резултатима истраживања јавног мњења која благу предност дају кандидаткињи опозиције, тешко је предвидети исход другог круга избора у Скопљу, пре свега због оптужби на рачун Арсовске, којој се на терет ставља бугарски пасош.

Причу о бугарском пасошу Данијеле Арсовске лансирао је СДСМ, који тврди да кандидаткиња за градоначелницу ради за стране интересе.

Односи Северне Македоније и Бугарске, жестоко оптерећени инистирањем Софије да Македонци пре почетка преговора са Европском унијом "признају" да је њихов језик у ствари дијелект бугарског, као и да су национални хероји попут Гоце Делчева Бугари, тако су, са спољнополитичког, накратко, пресељени на локални ниво.

Нешто мање од 48 сати до отварања биралишта, у Скопљу више нико и не помиње програме двоје кандидата, укључујући бесплатан јавни превоз и набавку електричних аутобуса из обећања Данијеле Арсовске или брзи превоз Петра Шилегова.

ВМРО-ДПМНЕ Шилегова оптужује да је нелегално надоградио кућу, саградио викендицу...

Уместо "зелених" планова, рачунице су усмерене на последице избора, могући прелаз мањих коалиционих партнера владајуће странке у редове опозиције, те озбљну акцију "оцрњивања" ривалских кандидата.

Влада на чијем се челу налази Зоран Заев има "танку" већину од 62 од 120 посланика у Собрању и губитак Скопља, или у албанском случају Тетова могао би представљати увод у нову политичку кризу у тој држави и расписивање нових ванредних избора.

Истовремено, лидери СДСМ-а су излаз из лоших резултата пре две недеље пронашли у "коалиционом потенцијалу", надајући се да ће гласачи њихових партнера из Собрања подржати Шилегова.

За СДСМ забрињавајућа је чињеница да, према истраживањима јавног мњења, ВМРО-ДПМНЕ има предност, први пут у последње четири године.

Лидер те странке Христијан Мицкоски је кампању ривалског табора назвао "потезом очајника".

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара