Читај ми!

Dodik: RS neće odustati od svojih ustavnih prava, SNSD odbacuje građanski koncept uređenja BiH

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava, te dodao da je Glavni odbor te stranke odbacio građanski koncept uređenja BiH.

Milorad Dodik je rekao da o građanskom konceptu nema razgovora ni sada, niti u budućnosti.

"Ovakvo stanje je antidejtonsko, odbacili smo građanski koncept BiH, koji treba da predstavi Bošnjake kao dominantne, rekavši da možemo samo da se posvetimo Ustavu dok ne dogovorimo nešto drugo", izjavio je Dodik.

Naglasio je da će Narodna skušptina sredinom novembra održati posebnu sednicu o vraćanju nadležnosti Srpske.

"Set zakona za to je spreman i treba da prođe međustranački dijalog. Vlada Srpske će nakon sjednice Narodne skupštine dodatno urediti pravni sistem nakon povratka nadležnosti koje su nam oduzete. Posebna sjednica NSRS biće održana 15, 16. i 17. novembra", rekao je Dodik.

Naveo je da će za nadležnosti koje je Republika Srpska dala biti povučeni potpisani sporazumi sa Federacijom BiH.

Republika Srpska povući će saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH - o Upravi za indirektno oporezivanje, Oružanim snagama i Visokom sudskom i tužilačkom savetu.

Zato će, kaže Dodik, Srpska regulisati tu oblast zakonima koji će biti donošeni na predstojećim sednicama parlamenta, a u međuvremenu će funkcionisati na osnovu odluka institucija Srpske.

Istakao je da u BiH treba da vlada Ustav, a ne stranci.

Dodik je dodao je da je Glavni odbor SNSD-a usvojio platformu koja će utvrditi put te stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

"Mi jesmo za razgovore, ali nismo za gubljenje vremena u ispraznim pregovorima. Naš cilj je BiH u njenim ustavnim okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom", naglasio je Dodik.

Ponovio je da u BiH nema visokog predstavnika.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво