Čitaj mi!

Broje se glasovi u Albaniji, policajac izboden na biračkom mestu

Prema prvim izlaznim anketama, na izborima u Albaniji vodi Socijalistička partija aktuelnog premijera Edija Rame sa 46,9 odsto osvojenih glasova, dok Demokratska partija Ljuljzima Baše ima 43,5 odsto glasova. U toku je prebrojavanje glasačkih listića. Do 19 časova odziv je bio oko 50 odsto.

Opozicija još ne izlazi sa rezultatima, ali je čvrsto uverena u pobedu

Za razliku od Rame koji se još ne usuđuje da izađe sa rezultatima izbora, nosilac liste Pokret socijalista za integracije Monika Kriemadi, supruga albanskog predsednika Iljira Mete, saopštila je da je ujedinjena opozicija osvojila 85 do 90 mesta, od 140 u albanskom parlamentu.

"Brojevi pokazuju izvanrednu pobedu opozicije. U projekcijama PSI, ono što želim da naglasim je da ujedinjena opozicija ima 85-90 mesta. Pozivam PSI i Demokratsku partiju da dovrše postupak prebrojavanja, tako da nema kompromisa, čak ni za jedan glas", dodala je Kriemadi.

Ni vođa opozicije i najveće stranke tog bloka - Demokratske partije Ljuljzim Baša u prvom obraćanju nakon izbora nije saopštavao rezultate, apelujući na strpljenje birača, te da je "volja naroda u glasačkim kutijama".

Dok su ga pristalice čekale uzvicima "Rama je gotov", Baša je rekao da je pobeda bila jasna za albanski narod.

"Hvala svim albanskim građanima koji su izabrali promene. Ovo je jasna pobeda za albanski narod, za Savez za promene. Volja naroda je u glasačkim kutijama. Uveren sam da će brojanje uspešno zatvoriti ovaj proces. Na kraju ovog procesa Albanija pobeđuje", rekao je Baša.

Rama: Sačekajmo rezultate glasanja

Predsednik Socijalističke partije Albanije i bivši pemijer Edi Rama izjavio je da nagađanja i izlazne ankete, uprkos tome što mu ponovo daju moć upravljanja, predstavljaju samo predviđanja pre izbora, pozivajući na strpljenje do objavljivanja rezultata izbora.

"Želim da vam kažem svima, pre svega socijalistima, da su glasovi u kutiji. Ljudi su kazali i sada to moramo da čujemo. Dužnost svakog popisivača i posmatrača je da pravilno prebroji glasove uz najveću građansku i pravnu odgovornost. Nagađanja i izlazne ankete pripadaju samo predviđanjima pred utakmicu. Rezultat kutija je rezultat meča. Molim sve da se usredsrede na svoj zadatak", rekao je Rama nakon izbora.

"Mi ne želimo samo rezultat i potvrdu da smo pobedili, već da to bude nastavak procesa i iz ovog procesa Albanija treba pobedi, a ne samo stranka koja će upravljati državom", reko je Rama.

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Na severu Albanije izboden policajac na biračkom mestu

Pripadnik albanske policije izboden je večeras nožem u opštini Puka, na severu Albanije, na jednom od biračkih mesta, tokom njihovog zatvaranja, javljaju mediji u Tirani i navode da se za napadačem traga.

Prema navodima policije, tokom zatvaranja procesa glasanja, policajac je izboden nožem.

Policajac je poslat na lečenje u bolnicu, dok istražne jedinice nastoje da rasvetle okolnosti ovog događaja.

Vlasti su identifikovale osumnjičenog počinioca, starog 32 godine, iz obližnjeg sela, koji je izbegao hapšenje ali za kojim se intenzivno traga.

Šef izborne komisije: Uzdržite se od proglašavanja pobede

Predsednik albanske Centralne izborne komisije Ilirjan Ćelibaši pozvao je političke partije da se uzdrže od proglašavanja pobede na današnjim parlamentarnim izborima i istakao da je proces prebrojavanja glasova tek počeo.

On je naglasio da bi bilo kakvo proglašenje pobede moglo da dovede do porasta napetosti i povećanja pritiska na one koji su zaduženi za prebrojavanje glasova, prenosi albanski portal Egzit njuz.

Izlazne ankete: Rami 46,9 odsto

Socijalistička partija Edi Rame, prema prvim procenama, dobila je 46,9 odsto, a Demokratska partija Ljuljzima Baše 43,5 odsto glasova.

Pokret socijalista za integracije Iljira Mete osvojio je 6,9 odsto glasova, pokazuju prve izlazne ankete, prenosi Rojters.

Sukob na biračkom mestu u školi

Poverenici dve političke stranke sukobili su se jutros na biračkom mestu u školi u selu Lekbibaj, javlja portal Panorama.

Policija navodi da su tri brata pretila pištoljem, kao i da su tvrdim predmetima udarili građanina A. N., predstavnika drugog političkog subjekta.

Takođe se navodi da su njih trojica oštetila i uništila imovinu ove škole, kao i da nisu poslušali naredbu policajca.

Nisu se ponovile scene iz predizborne kampanje kada je u Kavaji ranjeno nekoliko, a u Elbasanu ubijena jedna i ranjeno pet osoba, pristalica i simpatizera dve najjače i međusobno suprotstavljene stranke u Albaniji - Socijalističke i Demokratske partije.

Lideri tih stanaka Edi Rama i Ljuljzim Baša, neubedljivo su negirali da su ubijeni i ranjeni članovi njihovih stranaka, želeći pre svega da smire strasti među biračima.

U tome su, čini se, uspeli. U smirenoj atmosferi, sa sitnijim incidentima, poput slikanja, zaplene već zaokruženih glasačkih listića i sukoba među članovima biračkih odbora, oko 3,6 miliona birača moglo je slobodno na birališta.

Poruke lidera dva najveća politička bloka su da pobedi demokratija. Edi Rama bio je premijer u dva poslednja dva mandata, a Ljuljzim Baše isto toliko čeka da pobedi.

"Danas je dan da ne širimo negativan utisak ni prema kome koji svojim glasom izražava drugačije mišljenje. Mi smo jedna velika porodica u istoj domovini i niko ne treba da zaboravi da je demokratija sport u kojem svako treba da izađe na teren i da gađa glasom. I na kraju najbolji će da pobedi", poručio je Edi Rama.

"Danas je istorijski dan, dan kada svi mi imamo snagu u svojim rukama. Čim imamo snagu u svojim rukama, za našu decu za našu porodicu, za domovinu i za nas. Ovo je vaš dan i dan vaše demokratije. Danas je dan Albanije, Bog da blagoslovi Albaniju", istakao je Ljuljzim Baša.

Na izborima u Albaniji prvi put učestvuje i jedna albanska stranka sa Kosova - pokret Samoopredeljenje. Vođa pokreta i kosovski premijer Aljbin Kurti glasao je u svojstvu građanina Albanije.

"Čestitam i želim što više boljih dana za Albaniju i svakoga kao i za mene koji ima pasoš Republike Albanije", rekao je Kurti.

Kurtijevo uplitanje u politički život Albanije je probno. Ima tri kandidata za poslanike. To uplitanje u unutrašnje prilike Albanaca sa Kosova ne nailazi na dobrodošlicu u Albaniji.

"Ne mogu da razumem o čemu se ovde radi. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili njenog predsednika Aleksandra Vučića, ali s druge strane vidimo da kosovski premijer čak glasa u Albaniji. Nije prihvatljivo. Bar ne za mene", prokomentarisala je izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon na Tviteru.

To će biti još jedan izazov za onog ko u Albaniji danas pobedi. Pored borbe protiv širenja pandemije, nezaposlenosti, ekonomskog oporavka moraće da kroti i Kurtijeve političke ambicije. Na ovim ili sledećim izborima, svejedno je. Kurti želi više od Kosova. 

Pravo glasa imalo je 3,6 miliona građana iako Albanija ima 2,8 miliona stanovnika, Mogli su da glasaju i Albanci koji žive u drugim zemljama.

Ovi izbori su sa potrošenih 20 miliona evra daleko najskuplji izbori u istoriji višestranačja u Albaniji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">