Читај ми!

Албанија бира нове посланике парламента

Око 3,6 милиона грађана Албаније са правом гласа данас бира посланике који ће их у наредне четири године представљати у албанском парламенту.

На изборима учествује 13 партија и коалиција, као и независни кандидати за за 140 места у албанском парламенту. Међу кандидатима 40 одсто је жена.

Главни кандидати за освајање највише места у парламенту су Социјалистичка партија досадашњег премијера Едија Раме, затим Демократска партија Љуљзима Баше и Покрет социјалиста за интеграције председника Иљира Мете.

Предизборну кампању обележила је серија скандала и обрачуна ватреним оружјем, као и заплене више аутомобила пуних новцем за поткупљивање бирача.

Социјалисти Едија Раме имају малу предност пред опозиционим демократама. Самоопредељење Аљбина Куртија по први пут увествује на изборима са три кандидата.

Електронска идентификација је једна од новина овог изборног процеса у Албанији. То ће се применити у целој земљи, истовремено спречавајући могућност двоструког гласања.

Још једна новост су камере на свим бирачким местима. Камере високе резолуције су инсталиране на сваком бирачком месту. У случају проблема оне ће бити додатни тест како би се осигурала сигурност процеса и праћење инцидената.

Особе погођене ковидом неће моћи да гласају. Изборни закон у Албанији захтева да бирач буде физички присутан на бирачком месту и не предвиђа мобилне тимове. Изборни субјекти који достигну национални праг од један одсто гласова учествују у расподели мандата.

Албанија је подељена на 12 изборних јединица које се подударају са територијалном поделом региона и у свакој од ових зона дефинисан је одређени број мандата. Број посланика за сваку изборну јединицу одређује се сразмерно броју њених становника, тако да сваки посланик представља приближни број грађана у свим изборним јединицама.

Регион Тиране има највећи број бираца, где се странке боре за 36 места у парламенту.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво