Читај ми!

Избори у Албанији - пуцњаве, скандали и деби Самоопредељења

Серија скандала и обрачуна ватреним оружјем унели су додатни немир у ионако узавреле страсти пред парламентарне изборе, који ће у недељу бити одржани у Албанији. Социјалисти Едија Раме имају малу предност пред опозиционим демократама. Самоопредељење Аљбина Куртија по први пут на изборима.

Једна особа је убијена, док је најмање пет рањено у серији обрачуна ривалских социјалиста и демократа у узаврелој предизборној кампањи у Албанији, после којих ће бити јасно да ли ће Еди Рама по трећи пут водити владу те државе, или ће најсиромашнију балканску државу захватити талас политичких промена.

Према истраживањима јавног мнења, социјалисти Едија Раме имају благу предност пред опозиционим демократама, што им не гарантује да ће наредне четири године владати Албанијом.

За социјалисте ће, према тим најавама, гласати 43 одсто испитаника, за демократе Љујзима Баше безмало 37 одсто, док ЛСИ председника Иљира Мете може да рачуна на подршку скоро шест одсто испитаника.

Рама је, у покушају да охрабри присталице, најавио да ће напустити политику, уколико његова странка не освоји апсолутну већину.

"Уколико не добијем чист мандат испуниће вам се сан - Рама одлази", рекао је албански премијер, алудирајући на пароле које су пратиле опозиционе скупове у последње две године.

Право гласа на изборима има око 3,6 милиона бирача, укључујући и велики број исељеника, који ће 140 посланика бирати међу кандидатима 12 политичких странака.

По први пут, на изборима у Албанији учествује и покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, који је неколико дана пред гласање позвао присталице у тој држави да подрже талас промена.

Истраживања јавног мњења, међутим, показују да Самоопредељење има мале шансе да пређе цензус од један одсто, колико је потребно за улазак у парламент.

Скандали, пуцњаве, претње...

Активиста владајућих социјалиста убијен је у обрачуну са присталицама ривалских демократа у Елбасану, неколико дана пред почетак гласања, што је изазвало серију реакција и оптужби да обе стране, суштински, купују гласове сиромашних Албанаца.

У Елбасану су рањене још четири особе, а у серији сличних инцидената на неколико места у Албанији, рањено је или повређено још неколико људи.

У Каваји, демократе су пресреле камион који је превозио поклон-пакете потенцијалним гласачима социјалиста, а заменик шефа албанске полиције Алберт Дервишај је саопштио да је подигнуто укупно 30 кривичних пријава везаних за изборни процес.

На друштвеним мрежама се, истовремено, појавило и сијасет снимака на којима се виде представници обе водеће странке како Албанцима дају новац у замену за гласове.

Полиција је, током само једне акције, од партијских активиста демократа одузела око 4.000 евра и списак потенцијалних гласача. Да ситуација буде сложенија, демократе су агитовале за кандидата социјалиста.

Албанска полиција је три дана уочи избора ухапсила 11 бивших припадника министарства унутрашњих послова под сумњом да су припадали "групи за заштиту гласова", који су осумњичени за отмице и убиства.

Најављено је да ће безбедност бирачким места бранити око 6.000 полицајаца и 550  возила.

Армија "патрона" надгледа изборе у Тирани

Владајући социјалисти имају око 9.000 људи само у Тирани, чији је задатак да надгледају бираче, воде евиденцију за кога су у прошлости гласали, те партијским челницима преносе информације о њиховом породичном стању, верским уверењима и осталим активностима, наводи Балкан инсајт.

Поредећи овај систем контроле гласача са методама које је у време Енвера Хоџе користио злогласни "Сигурими", албански медији наводе да је на тај начин праћено више под 900.000 гласача.

Међу "патронима" је и велики број запослених у администрацији, војсци и полицији, којима је законом забрањено мешање у било какве изборне или партијске активности.

"Сигурими", је у тренутку апсолутне моћи у Албанији имао око 14.000 агената.

Кељменди: Избори су тест за Самоопредељење

Приштински политички аналитичар Адриатик Кељменди оценио је да ће резултати избора у Албанији бити тесни, што може резултирати новом владом у Тирани.

"То би значило да Еди Рама након два мандата као премијер иде у опозицију", рекао је Кељменди Радио-телевизији Србије, наводећи да су избори и први тест за албанску подружницу покрета Самоопредељење.

"Самоопредељење има само три кандидата на изборима. Значи то је мали тест... Ако ни један од та три кандидата не успе да добије мандат у албанском парламенту онда ће то представљати пораз", рекао је Кељменди.

"Куртијева популарност у Албанији је већа него што је било који политичар из Албаније има на Косову... То значи да Рама има ривала", оценио је Кељменди.

Незапосленост, исељавање...

Током пандемије коронавируса у Албанији је забележен пад бруто националог производа од 3,3 одсто, али је привреда земље претрпела и велику штету због разорног земљотреса пре две године.

Према званичним подацима, незапосленост у Албанији се процењује на 15 одсто, али додатни проблем представља чињеница да је чак трећина младих без посла.

То је и главни разлог због којег је око 360.000 Албанаца, или око 12 одсто становништва, поднело захтев за азил у некој од западноевропских држава.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво