Dodik: Ustavni sud je lakrdija pravnog sistema

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da je Ustavni sud BiH "lakrdija pravnog sistema". Ponovio je da će tamo gde mogu da zaustave donošenje odluka, to i učiniti.

Milorad Dodik je nakon sednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao da je data podrška održavanju sednice Narodne skupštine "na kojoj će biti razmatrana Informacija u vezi sa antidejtonskim delovanjem Ustavnog suda BiH".

Poručio je da je važno očuvati jedinstvo i da je pređena crvena linija delovanja.

"Ustavni sud BiH je lakrdija pravnog sistema, a spekulativno i manipulativno djelovanje ljudi koji su učestvovali u donošenju ove odluke se izdiglo iznad prava. Oni su tom odlukom poništili svoje ranije odluke. Ovo je krivično djelovanje sudija Ustavnog suda koje je diktirano iz svjetskih centara moći", istakao je Dodik.

Ponovio je da će tamo gde mogu da zaustave donošenje odluka, to i učiniti.

"A, tamo gdje možemo da odlučujemo da glasamo protiv. To se danas vidjelo i u Domu naroda. Tako će biti i u Predstavničkom domu", rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH je doneo odluku kojom se imovina knjiži kao vlasništvo Bosne i Hercegovine, što je, kako tvrdi Dodik, "otimačina 94.000 hektara" koji pripadaju Republici Srpskoj. 

Na sastanku zvaničnika Republike Srpske u sredu, doneta je odluka da predstavnici u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija. 

Milorad Dodik je juče poručio da je "Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka".

U Ustavnom sudu sedi devet sudija, od kojih su troje stranci, a po dvoje po pravilu iz redova tri naroda.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 15. feb 2020, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

Pa taj zapad stvarno mrzi Srbe i provocira Ruse !

Ajde da vidimo dokle će ovo otići , šta ta kvinta može da uradi , bas me interesuje ?

(subota, 15. feb 2020, 00:44) - anonymous [neregistrovani]

iznudjeno

Jednostavno bojkot

(subota, 15. feb 2020, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Dabome da je tako, ali

"braca" Kvinte to sve blagosiljaju. Znamo zasto, zar ne, vec duge godine.

(petak, 14. feb 2020, 23:51) - anonymous [neregistrovani]

Darko

Naime, BiH nema Vrhovni sud i uopste drugostepeni, ali imaju entiteti, i onda je Ustavni sud preuzeo nadleznosti i bukvalno za svako pitanje se obracaju njima kao da je Vrhovni a ne Ustavni koji samo tumaci da li je nesto ustavno. I sta je jos caka, Visoki predstavnik vise ne namece ali sad to radi Ustavni sud. I sta je jos caka, ako se pobunis, ti si onda apsolutista, kako mozes da ne postujes sud jos govoris protiv stranih sudija a oni su olicenje morala itd. A napravljen je tako da vecinu u odlucivanju od 9 imaju Bosnjaci i strane sudije, i donose odluke 5:4. Svaka cast Dodiku, bori se ko lav.

(petak, 14. feb 2020, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

Ustavni sud

Ne smije biti iznad entiteta i konstitutivnih naroda, a sve odluke istog ili bilo koje zajednicke drzavne institucije moraju da se donose konsenzusom sva 3 konstitutivna naroda. Tako je u svim drzavama sacinjenim iz vise entiteta i konstitutivnih naroda, kao sto su Belgija, Britanija, Kanada itd.

(petak, 14. feb 2020, 22:45) - Петрија [neregistrovani]

Уставни суд!!!

Уставни суд БиХ је у потпуности политички инструментслизован. Заступа интересе Западних сила и раде на унитаризацији БиХ. Судије странци и судије Бошњаци прегласавају остале судије, и то је систем преко ког обарају Дејтонски споразум.

(petak, 14. feb 2020, 21:34) - Петрија [neregistrovani]

Диктатура

Диктатура која се успоставља преко Уставног суда. Веома опасна матрица. Зато свака држава јако треба да води рачуна ког бира у Уставни суд, а и у све остале судове. Кад се судство одметне, јако гадна ствар.. Покушај судске диктатуре се десио у Пољској, али Пољаци су то довели у ред, упркос роптања бриселске бирократије

(petak, 14. feb 2020, 21:33) - Воронцов [neregistrovani]

Када би се судије држале права?

Када би судије поштовале правну науку онако како су их на факултетима учили онда уопште не би било од значаја ни из које је државе неки судија нити којој нацији припада. Судија уставног суда, на пример, обавезно би се држао устава и не би му падало на памет да он замишља да он пише устав то јест да га тумачи како му је воља, а не онако како у уставу пише.

(petak, 14. feb 2020, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Sud - farsa

Najjednostavnije: Bojkotovati Sud i drzavne institucije!