Хектари спотицања између Бањалуке и Сарајева

После одлуке Уставног суда да је БиХ надлежна за земљиште на територији ентитета, руководство ентитета Република Српска до даљег неће одлучивати у институцијама БиХ, каже српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. Бакир Изетбеговић поручује да под притиском неће попустити. Огласиле су се канцеларија високог представника и поједине амбасаде западних земаља са поруком да се одлука Уставног суда мора поштовати. Истовремено, СНСД и ХДЗ БиХ радиће на предлогу закона да се из Уставног суда избаце странци.

Као последица одлуке Бањалуке, у Сарајеву данас одлука нема.

Пошто је Уставни суд рекао да пољопривредним земљиштем у РС треба да управљају заједничке институције, представници Срба у њима не желе да одлучују.

Тако на седници једне од комисија нису желели да гласају. Истовремено, остају при захтеву да у Уставном суду не буде страних судија.

"Дакле, покушали су да у РС фактички узурпирају, одузму земљиште. Уставни суд је то, по нашој апелацији, одбранио. Сад се тражи да ми фактички ослабимо тај суд, како би убудуће могле такве одлуке власти у Српској да пролазе. Ми то нећемо урадити", рекао је председник СДА Бакир Изетбеговић.

Девет судија Уставног суда 

У Уставном суду седи девет судија, од којих су троје странци, а по двоје по правилу из редова три народа.

"Овде није прича о томе да ли је нешто уставно или не, овде се ради о отимачини 94.000 хектара у РС којим треба да управљају заједничке институције. Ако нема договора да оду стране судије и да се Уставни суд стави у функцију, онда нема ни БиХ", сматра српски члан Председништва БиХ и председник СНСД-а, Милорад Додик.

Изетбеговић наводи како не верује "да ће Човић пратити авантуре Додика".

За одлазак страних судија је ХДЗ БиХ. Заједно са СНСД-ом ће предати предлог новог Закона о Уставном суду БиХ без страних судија.

"Ја особно мислим да је то питање које је давно требало решити", изјавио је председавајући Дома народа и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Додик спрема предлоге за надлежности РС 

Додик истовремено спрема друге предлоге. Тичу се надлежности Српске. Осамдесет одсто њих пренето је са ентитетског на ниво БиХ.

"Уколико у наредних месец-два не буде помака, донећемо читав сет закона који ће омогућити да се РС врате надлежности, да ћемо повући сагласност о формирању оружаних снага, формирати војску, имамо право на војску", напоменуо је Додик.

Изетбеговић тврди да не постоји могућност за такву одлуку.

"Ја им кажем да смо кренули на пут без повратка изласка из БиХ и неће нас зауставити ни Америка, ни било ко други", навео је Додик.

Шта на све то каже Србија, иначе гарант Дејтонског споразума, чуће се у суботу. У Београду ће представнике Срба угостити председник Србије.

"Он ће разговарати са њима како на најбољи начин да им помогне и да их подржи, али и како да ми покушамо даље да смирујемо ситуацију у региону, нама ово најмање одговара. Трудићемо се да позовемо на мир и стабилизацију, али не угрожавајући права Срба у региону, која у овом тренутку јесу угрожена", казала је премијерка Ана Брнабић.

Уз представнике Републике Српске, у Београду ће бити и они који политички представљају Србе из Црне Горе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво