Uočen kvar na hrvatskim helikopterima nakon remonta

Komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec u sredu je izdao naređenje da se deset vojnih transportnih helikoptera Mi-171SH prizemlji. Razlog za tu odluku su učestali kvarovi, odnosno uočene greške napravljene tokom remonta u Rusiji, a među njima su, kako nezvanično saznaje portal Indeks, nepravilno spojena creva za ulje koja služe za hlađenje motora.

Zbog greške izazvane nepravilno spojenim crevima za ulje, piloti su sve vreme tokom leta dobijali pogrešne parametre temperature ulja, što je moglo da dovede do paljenja motora i što bi posadu i putnike u helikopteru moglo dovesti u životnu opasnost, piše Indeks.

"Jučer smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim proizvođačem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli mjere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku. Ostatak flote omogućava nam provedbu svih misija i potpore", rekao je Križanec.

Iz tri helikoptera je curilo ulje, a kvarove je popravljalo desetak ljudi iz Vazduhoplovno-tehničkog centra.

Indeks navodi da je kvarove trebalo popraviti u Rusiji, jer su helikopteri bili pod garancijom.

Rusija će sve platiti 

Križanec kaže da je na četiri helikoptera otklonjena greška i da su oni u upotrebi, a da će peti u petak biti popravljen.

Još pet helikoptera se nalazi na redovnom remontu, objasnio je Križanec i dodao da će sve troškove popravke snositi Rusija.

"U ovom slučaju, ruski izvođači priznaju grešku i sve radove i sav materijal će se naplatiti njima", izjavio je hrvatski komandant.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво