Crna Gora – rasprava u Skupštini, barikade u Podgorici i blokade puteva

Poslanici u Skupštini Crne Gore završili su raspravu u načelu o zakonu o slobodi veroispovesti. Nastavak zasedanja očekuje se tokom noći, pišu "Vijesti". U Podgorici barikade i celodnevni protest građana. Blokirani brojni putevi širom Crne Gore. RTCG nezvanično saznaje da ima uhapšenih zbog blokade puteva.

Црна Гора – расправа у Скупштини, барикаде у Подгорици и блокаде путева Црна Гора – расправа у Скупштини, барикаде у Подгорици и блокаде путева

Devet sati raspravljali su, vrlo žustro, poslanici crnogorske skupštine o zakonu o slobodi veroispovesti. Vijesti navode da se tokom noći očekuje nastavak skupštinskog zasedanja.

Odbor za ljudska prava nije usvojio nijedan amandman od oko 100, koliko ih je podneo Demokratski front.

Čitavog dana bilo je tenzija u Crnoj Gori. Jedinice policije raspoređene su još ujutru u centru Podgorice, zbog, kako je rečeno, mogućih neprijavljenih okupljanja građana, a skupštinska sednica primedbama opozicionih poslanika, upravo zbog te policijske blokade, ali i pominjanja velikosrpskog nacionalizma.

Predlagači Zakona ga preporučuju kao pravni akt koji štiti temeljne vrednosti Crne Gore.

"Pozivam sve vjerske zajednice i sve društvene aktere, da kroz dijalog i međusobno uvažavanje, svi zajedno, kroz primenu ovog zakona, doprinesemo trajnom utemeljenju Crne Gore kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana", rekao je ministar pravde Zoran Pažin.

Poručuju da se ovim zakonom ne otima crkvena imovina.

"Nikakva imovina se ne oduzima ni Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ne oduzima se nikakva imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dakle sve zemljište i objekti koji se koriste od strane verskih zajednica na teritoriji Crne Gore, a koji su pribavljeni od javnih prihoda države, dakle do 1. decemra 1918, ukoliko za njih ne postoji validan dokaz, validan dokaz u smislu načina sticanja svojine, prelaze u državnu svojinu", navodi poslanik DPS-a Danijel Živković.

"Odluka o sudbini Crne Gore" 

Ali opozicija ga vidi kao zakon kojim se produbljuju podele u Crnoj Gori i omogućava preuzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve.

"S druge strane barikada, tokom skupštinskog zasedanja, nekoliko stotina onih koji se protive ovom zakonu, predvođenih sveštenstvom, okupilo se na molebnu, kako bi prizvali, kako su rekli, savest i pravdu u skupštinski dom u kome se donosi ključna odluka o sudbini Crne Gore", napominje lider Demokratskog fronta Andrija Mandić. 

"Mi smo mogli, danas ovdje sabrati mnogo veći broj ljudi, ali nam to nije bio cilj. Mi jesmo za zakon, ali ne za ovakav zakon koji je zapravo zakon o otimanju crkvene imovine", smatra vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki.

Po podne je na razgovor sa premijerom Duškom Markovićem stigao i mitropolit Amfilohije, u nadi i sa molbom da se ovako formulisan zakon povuče i da se o njemu raspravlja posle božićnih praznika.

"Nije normalno da jedna vlast, jedna država sklopi ugovore, temeljne sa Rimokatoličkom crkvom, sa islamskom vjerskom zajednicom i sa jevrejskom zajednicom, a neće dijalog sa pravoslavnom crkvom koja je ovde bila državna crkva za vreme Kraljevine Crne Gore", kaže mitropolit Amfilohije.

Dogovor o odlaganju rasprave o zakonu nije postignut, a premijer je u Skupštini, potom, poručio da je mitropolitu dao čvrste garancije da ovaj zakon nema nikakvu skrivenu agendu, ni zlokobnu misao u odnosu prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Barikade u Podgorici, blokade širom zemlje 

Kako javlja portal Vijesti, tokom čitavog dana u Podgorici je vladala čemerna atmosfera – tišina koju prekidaju nezadovoljni građani i vernici.

Na barikadama je sveštenstvo koje je služilo moleban tokom celog dana.

Širom države blokirani su putevi u znak protesta. Crnogorski mediji navode da ima i uhapšenih zbog blokada, među kojima i jedan monah manastira Đurđevi Stupovi. 

Grupa građana iz Pljevalja i Žabljaka blokirala je most Đurđevića Tara, a na licu mesta je i policija.

Takođe, grupa građana iz Herceg Novog blokirala je put u Zelenici.

Kroz kružni tok u Budvi takođe ne može da se prođe, a kako piše RTCG, bio je prisutan i gradonačelnik Marko Carević.

Oko stotinu građana Bijelog Polja blokiralo je magistralni put Bijelo Polje – Mojkovac u mestu Rakonje.

Za kratko vreme na raskrsnici obilaznice Nikoljac–Rakonje i magistralnom putu Bijelo Polje – Mojkovac put je blokiralo više stotina građana, uz prisustvo velikog broja policajaca.

Od jutros u 11.00 blokiran je magistralni put Berane – Bijelo Polje.

Poslednji u nizu gradova koji se priključio protestima je Nikšić. Prema navodima Vijesti, grupa građana je prvo blokirala kružni tok. Oko 1.500 njih zatim se uputilo ka tunelu Brdoš koji će, kako navode, ostati blokiran i tokom noći.

RTCG javlja da je policija odblokirala nekoliko puteva u okolini Podgorice. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи