Закон о слободи вероисповести пред посланицима, полиција блокирала центар Подгорице

Црногорски парламент разматраће данас Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Управа полиције саопштила је да ће, због могућих непријављених окупљања грађана, затворити поједине улице у ужем градском језгру у Подгорици.

Посланици опозиционог Демократског фронта су одлучили да ће ипак присуствовати седници Скупштине.

На Фејсбук страници ДФ-а објављено је да су се лидери странке Андрија Мандић и Милан Кнежевић синоћ у Београду састали са патријархом Иринејом.

"Након благослова нашег патријарха Иринеја и разумијевања и подршке наших епископија на простору данашње Црне Горе посланички клуб Демократског фронта ће бити у Скупштини и очекује да сви вјерници који су потписали петицију СПЦ у Црној Гори да ће бранити своје светиње буду пред Скупштином Црне Горе у 11 часова и изразе протест против усвајања срамног Закона који атакује на нашу Цркву", наводи се на Фејсбук страници Демократског фронта.

Синоћ су се пред зградом скупштине окупили чланови ванпарламентарне странке "Права Црна Гора", са намером да ту дочекају дан, и са онима који се противе овом предлогу закона данас поруче посланицима да не прихватају, како кажу, играње са Православљем као најсветијим делом и темељем црногорског друштва.

Уочи расправе у црногорском парламенту, Митрополија Црногорско-приморска, која се противи оваквом законском предлогу, објавила је документ са примедбама, раније достављеном премијеру Душку Марковићу. 

Управа полиције саопштила је да ће, због могућих непријављених окупљања грађана, затворити поједине улице у ужем градском језгру у Подгорици.

Улице су затворене за саобраћај свих моторних возила и кретање пешака од 7.30 до "процене руководиоца обезбеђења".

"Затварањем наведених улица и саобраћајница полиција је спријечила непријављена окупљања испред Скупштине и других обавезно штићених објеката а према свим појединцима коју су путем медија позивали грађане на окупљања противно Закону о јавним окупљањима и јавним приредбама предузеће се мјере сходно позитивним правним прописима у циљу одржавања стабилног јавног реда и мира, несметаног функционисања државних институција и очувања личне, имовинске сигурности и безбједности свих грађана Црне Горе", саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво